Donaris 930 x 122

exponat

PIESE DE TEZAUR, EXPUSE LA MUZEUL JUDEŢEAN

Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Judeţean Argeş este tezaurul de secol al XVIII-lea descoperit în Conțești.

Citiți și: Investiție de aproape 5 milioane de €! În ce stadiu se află lucrările la Muzeul Județean

Tezaurul de la Conțești (comuna Davidești) a fost descoperit, întâmplător, în anul 1968, în punctul ,,Lacul lui Bârcă”, în apropierea unei zone în care se găsesc și vestigii geto-dace.

Este alcătuit din 15 piese (șapte taleri ragusani, o jumătate de taler theresian, două monede de 30 de kreuzeri – emisiuni Maria Tereza, patru cifte zolta – emisiuni Mustafa al III-lea și un yrmilik emis de Ahmed al III-lea).

Citiți și: Oportunitate pentru oameni, la Finanțe!

Dintre monedele ragusane, se remarcă o piesă cu iconografie rar întâlnită în Țările Române: un taler emis în anul 1743, care are pe avers imaginea unui episcop ținând în mâini orașul Ragusa (actualul Dubrovnik), oferindu-i binecuvântarea.

În judeţul Argeş se cunosc 13 tezaure (Băiculești, Câmpulung, Costești, Cotmeana, Davidești, Deagu de Jos, Fâlfani, Mozăceni I, Mozăceni II, Recea, Ștefănești, Țuțulești și Valea Iașului), alcătuite din monede otomane, austriece, ragusane, rusești, olandeze și ale statelor germane.

Exponatul lunii ianuarie poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9 și 17.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90