930×122 CAPRA 5

atelier

ZGĂRDANE, BORȘOANE, SALBE ȘI PLASTOANE LA MUZEUL GOLEȘTI

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti vor organiza în perioada 23 iunie-4 iulie un atelier de creaţie populară. Este vorba de cea de a IX-a ediție a atelierului intitulat „Arta confecţionării podoabelor tradiţionale”, atelier care se va desfășura sub coordonarea creatoarei populare Virginia Linul, din Bistriţa Năsăud.

Citiți și: Sesizare de incendiu la un atelier din Argeș

La tabăra din acest an vor participa în jur de 200 de elevi de la şcoli gimnaziale şi grădiniţe din Piteşti, Ştefăneşti, Călineşti şi Goleşti. Creaţiile micilor meşteri-bijutieri vor fi expuse ulterior în Bolniţa banului Radu Golescu, cele mai bune urmând să fie premiate. Deschiderea atelierului va avea loc luni, 23 iunie, la ora 10, în parcul domeniului Goleşti.

Podoabele au ocupat dintotdeauna un loc important în vestimentaţia costumului popular tradiţional, conferindu-i frumuseţe şi originalitate. Coliere lucrate din mărgele, piese metalice, pandantive, „zgărdane”, „zgărzi”, „borşoane”, „salbe”, „plastoane” – toate acestea sunt nelipsite din costumul popular femeiesc. Cea mai răspândită podoabă purtată este „lătiţarul”, o bentiţă alcătuită dintr-o ţesătură fină din mărgele policrome întâlnită în Ţara Oaşului, Ţara Lăpuşului, Maramureş, Năsăud și Valea Jiului. Precizăm că podoabele populare purtate în talie, cingătorile, apar în forme variate în ceea ce priveşte structura, materialul şi decorul.

Citiți și: Pitești: Atelier de creație gratuit pentru copii, în Piața Primăriei

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3