New Profesional Consult 930 x 122

itm

ZILE LIBERE. PATRONII DIN ARGEȘ, ATENȚIONAȚI

Zile libere. Patronii din Argeș, atenționați. Vinerea Mare (în acest an 6 aprilie) s-a adăugat recent pe lista zilelor de sărbătoare legală nelucrătoare (amănunte, AICI). Prima şi a doua zi de Paște (în acest an 8 și 9 aprilie) sunt, de asemenea nelucrătoare, după cum se știe.

Citiți și: Decizia Guvernului: o nouă minivacanță pentru români!

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) transmite în acest context un avertisment pentru toţi angajatorii din judeţul Argeş.

„Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (conform articolului 260, aliniatul (1), litera g) din Codul Muncii, republicat). În acest sens, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş le pot aplica sancţiuni angajatorilor, sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.”, atenţionează ITM.

Citiți și: Oficial: 29 noiembrie, zi liberă pentru bugetari. Aceasta se va recupera

„Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la articolul 140 şi articolul 141 din acelaşi act normativ, excepţie care prevede că acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.

Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una dintre aceste zile li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (articolul 142, aliniatul (1) din Codul Muncii, republicat). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabili şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă articolele 140 şi 141 din Codul Muncii, republicat.”, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş.

Lista zilelor (15) de sărbătoare legală și nelucrătoare

-1 și 2 ianuarie (de Anul Nou);

-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

-Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui)

-prima și a doua zi de Paște;

-1 mai (Ziua Muncii);

-1 iunie (Ziua Copilului);

-prima și a doua zi de Rusalii;

-15 august (Adormirea Maicii Domnului);

-30 noiembrie (Sfântul Andrei);

-1 decembrie (Ziua Națională a României);

-25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

[555x222px]-WinterSale2022-ePitesti

Comentarii

Donaris 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441