EcoMoto 930×122

concedii medicale

Veste pentru angajați! Ce se întâmplă cu concediile medicale

Deputatul PNL, Raluca Turcan, anunță că a depus un proiect de lege prin care se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive.

Citiți și: Se schimbă tot! Permis de conducere de la 17 ani în România

Altfel spus, proiectul prevede ca angajații care își iau concedii medicale să fie verificați la domiciliu pe parcursul zilelor libere primite. Controlul ar putea fi făcut de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau chiar de către Poliție.

Dacă se dovedește că un angajat și-a luat concediu medical cu alt scop decât faptul că necesită îngrijiri medicale nu va mai primi sumele cuvenite pe zilele de concediu.

Citiți și: Adio concedii medicale pe bandă rulantă!

În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.

Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului.

Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele

Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.

Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale.

Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății.

Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie.

În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an.” transmite Raluca Turcan.

Prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat fonduri în suma de 3,7 mlrd lei;

La data de 28.02.2023 obligațiile restante de plată înregistrate sunt în sumă de 2.2 mlrd lei, iar neasigurarea plăților la termenele legale prevăzute de actele normative în vigoare poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS ca urmare a acționării în instanță, pentru recuperarea debitelor, de către beneficiarii prevederilor OUG nr.158/2005.

Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care NU SUNT INTERNATE) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat.”, mai precizează deputatul PNL.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: digi24.ro

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

11 comentarii

  • Vio spune:

    Pai tocmai eu sau găsit vorbească despre noi cu concediile medicale rahații ăștia de parlamentari gen Raluca Turcan care ei se duc la parlamentul 3 zile pe săptămână cite 3 – 4 ore și ne dă noua lecții de corectitudine,mie scirba de ei.

  • Alex spune:

    Încălcare grava a libertăților cetățeanului, dacă sunt în concediu medical nu înseamnă că trebuie să stau închis în casa, poate merg la ședințe de fizioterapie, la chimioterapie, la investigații, nu trebuie sa permitem asa ceva, în Franța primești concediul medical dacă mergi la medic și I spui ca ești stresat la locul de munca iar la noi nu știu cum sa facă sa ne constrânga f mult!

  • Nicoleta spune:

    Bine că plătim la sănătate o grămadă de bani iar când este cazul de concediu medical să fim verificați …Eu sunt angajată de 24 de ani ,cotizez la sănătate iar in momentul în care am fost internată cu fica mea de 4 ani pt o intervenție chirurgicală …chipurile …mi au pus poprire pe cont pt 154 de ron …deși era minoră ….să fim serioși .. sistem de toată minunea ….😡

  • Marcel Condrea spune:

    Trebuie sa fii tâmpit sa vii cu asemenea porcarii in parlament…de genul câți metri centimetri trebuie sa aibă gardul vecinului etc legi scoase la beție de niște nătărăi stupizi

  • Mari spune:

    Dar pentru faptul că muncești ca un sclav și nu ți se aproba concediul de odihnă din lipsa personalului și ajungi să te târăști la serviciu ce face individa asta?!

  • Ion spune:

    Dece trebuie verificat cel care a luat concediu medical?verificați medici care le acorda că bagă o groaza de bani în buzunar

  • Silvia spune:

    Sunt la recuperare în stațiune,la băi,în medical…… Doctorul mi-a dat trimiterea.Mă caută la Sovata?

  • Soós Sz. Klára spune:

    Aceasta propunere pe de o parte denota ca dna Turcan este paralela cu realitatea ,iar pe de alta parte denota ura si dispretul fata de cetateni si fata de medici.Atitudine tipica ptr o persoana care nu are empatie fata de omul suferind si este total lipsita de smerenie.
    In conditiile in care ei, politicienii aloca cel mai mic procent din PIB ptr sanatate , in conditiile in care nivelul de trai in tara ,datorita tot politicienilor ,este unul din cel mai scazut din UE ,factori care influenteaza in mod direct starea de sanatate al omului ,sa vi cu o astfel de propunere umilitoare este inpardonabil .In acceptiunea domniei sale cetatenii si medicii sunt de vina ptr faptul ca se inbolnavesc , iar ei , politicienii nu au nicio vina ptr nivelul de trai din tara, ptr indicatorii de morbiditate proaste datorita nivelului de trai. Cit tupeu sa ai ,tu ca politician sa vi cu o astfel de propunere .

  • Gigel spune:

    Cu Raluca Țurcana „te culci viu și te trezești mort”.Ea nici măcar nu știe câți ani are.

  • Daniel spune:

    Ați auzit de GDPR? Nu va îndrăzni nimeni sa verifice oamenii bolnavi. Vor avea procese pe banda rulantă. Legea asta nu îi aparține Ralucăi Țurcan, aparține corporațiilor străine, una dintre ele fiind Dacia. Nivelul de stres la care s a ajuns la uzinele Dacia este inimaginabil, au început să cedeze oamenii, la propriu.

  • DodoC1 spune:

    Am recomandare de la medic să ies in natură… plimbări în parc.Cum să stau în 🏡 casă când eu trebuie să ies la aer.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90