930×122 CAPRA 5

minim

Veste uriașă privind salariul minim!

Veste uriașă privind salariul minim!

Citiți și: Lidl: 7000 lei, tichete de masă și asigurare privată

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor trebui, până în 15 noiembrie 2024, să stabilească care este nivelul salariul minim adecvat la nivel de țară, ținând cont de anumite condiții specifice, cum ar fi puterea de cumpărare a celor plătiți cu minimul pe economie, nivelul general al salariilor sau rata de creștere a acestora, potrivit Directivei europene nr. 2.041/2022 care a fost publicată ieri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, conform Avocatnet.ro.

Directiva nu stabilește o valoare a salariului minim brut la nivel european, iar valoarea acestuia va fi diferită în toate statele membre.

Citiți și: Salarii uriașe chiar de la angajare, fără a necesita facultate! Cea mai căutată profesie

În plus, directiva stabilește doar o serie de condiții care trebuie luate în calcul pentru stabilirea celui minim adecvat, precum și o majorare periodică a salariilor minime, cel puțin o dată la doi ani.

Salariul minim adecvat va fi valabil atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, aplicabil și lucrătorilor casnici, celor care muncesc la cerere, intermitenți, lucrătorilor pe bază de tichete, lucrătorilor prin intermediul platformelor, stagiarilor, ucenicilor și altor lucrători cu contracte atipice, precum și falșilor lucrători independenți și muncitori nedeclarați.

Persoanele care desfășoară, în mod real, activități independente nu intră sub incidența directivei, întrucât nu îndeplinesc criteriile respective.

Directiva urmărește să promoveze și negocierile colective pentru stabilirea salariilor minime, în special la nivel sectorial sau intersectorial.

Statele membre vor trebui, după ce transpun directiva în legislația lor, să efectueze controale și inspecții pe teren care să vizeze, în special, angajatorii care nu se conformează și să verifice dacă sunt respectate obligațiile privind salariul minim adecvat.

Detalii – aici: Directiva salariilor minime în UE, publicată. Până în 2024, România trebuie să stabilească un salariu minim adecvat și apoi să-l majoreze la cel puțin doi ani (avocatnet.ro)

Foto: Arhivă ePitești.ro/Descriptiv

Eurial 555 x222
Pizza Sapori Italia 570 90