HerasMed (930 x 122 px)

reabilitare

Vestea zilei despre Transfăgărășan!

Vestea zilei despre Transfăgărășan!

Citiți și: Argeș: Monument în memoria celor care au construit Transfăgărășanul

Comunicat de presă

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că au fost începute demersurile pentru modernizarea Transfăgărășanului. Decizia vine ca urmare a demersurilor făcute de președintele Ion Mînzînă și de parlamentarii PSD de Argeș.

Lucrările de modernizare vor fi făcute în perioada 1 iulie – 20 octombrie, respectiv simultan cu perioada sezonului estival. Este vorba de consolidări, construcție de polate, sistem de scurgere a apelor, benzi pentru vehicule lente, acolo unde amplasamentul permite. De asemenea, modernizarea Transfăgărășanului va include și realizarea de puncte belvedere. Vor fi realizate mai multe spații pentru comercianți și vor fi amenajate parcări de scurtă durată.

Citiți și: CNAIR a anunțat ACUM: Se închide circulația pe Transfăgărășan

La intrările pe Transfăgărășan vor fi amplasate panouri digitale de informare ce vor oferi informații privind starea carosabilului, starea vremii, condiții de trafic și numărul de locuri de parcare disponibile.

Reabilitarea Transfăgărășanului a fost anunțată în luna noiembrie a anului trecut de ministrul Sorin Grindeanu la evenimentul dedicat semnării protocolului prin care Consiliul Județean Argeș a preluat derularea procedurilor de achiziție pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, precum și de monitorizarea implementării și a serviciilor executate în cadrul procesului de elaborare a studiului pentru Drumului Expres Pitești-Mioveni.

„Vreau să le mulțumesc parlamentarilor de Argeș împreună cu care am făcut numeroase demersuri la ministerul Transporturilor pentru reabilitarea acestui drum extrem de important pentru Argeș, dar și pentru România. Din punct de vedere tehnic, este o bijuterie arhitectonică a țării noastre, iar din punct de vedere turistic cred că este cu adevărat cel mai frumos drum din lume.

Vreau să îi mulțumesc ministrului Sorin Grindeanu pentru faptul că a înțeles importanța acestui drum pentru turismul românesc și cu precădere pentru turismul din județul nostru, dar și pentru faptul că, în acest mandat, județul Argeș a beneficiat de cele mai importante investiții în drumurile naționale. Avem o strategie, aceea de a dezvolta infrastructura rutieră, însă eforturile noastre pentru drumurile județene nu se pot face cu adevărat vizibile fără să avem investiții și în modernizarea rețelei de drumuri naționale” – președintele PSD Argeș și al Consiliului Județean Argeș Ion Mînzînă.

CNAIR a anunțat că lansează, luna aceasta, o consultare de piață care va dura trei săptămâni, pentru a putea estima, din perspectiva valorică și tehnică, parametrii investiției de reabilitare a Transfăgărășanului. După finalizarea consultării de piață, CNAIR va demara procedurile pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a unei Expertize Tehnice.

O dată concretă a începerii modernizării va fi stabilită după analizarea tuturor detaliilor.

La ora actuală sunt contractate și/sau în curs de contractare mai multe lucrări de punere în siguranță a Transfăgărășanului. Pentru sectoarele cuprinse între pozițiile km 57+460 – km 57+550, km 60+350 – km 60+700 și km 61+100 – km 61+170, pentru diminuarea riscului de blocare a căii de rulare, ca urmare a căderilor de stânci de pe versanți, a fost întocmită și aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.).

Pentru sectorul de drum cuprins între km 57+490 – km 57+610 a fost inițiată licitația pentru contractul de ”Proiectare și execuție lucrări”. De asemenea, se află în derulare procedura pentru atribuirea contractului de execuție lucrări la obiectivul „Consolidare versanți DN 7C km 124+754 – km 124+855, km 125+000 – km 125+215, km 132+590 – km 132+860”. Pentru acest obiectiv documentația tehnică, faza DALI și Proiect Tehnic, a fost finalizată, au fost aprobați indicatorii tehnico – economici și a fost obținută autorizația de construire. Pentru moment se află în evaluare ofertele depuse de către operatorii economici pe 24 octombrie 2022.

Proiectul cuprinde lucrări de consolidare și protecție a versanților cu sisteme de plase ancorate, termenul de finalizare a acestuia fiind de 48 de luni. Totodată, au fost realizate expertize pentru identificarea soluțiilor tehnice pentru reabilitarea polatelor (copertinelor de beton) existente, urmând să fie demarată procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Sursă foto principal: Facebook/ Adrian Floroiu

555×222  MAIA
New Profesional Consult 570×90