930×122 CAPRA 5

zi libera

Vești fabuloase pentru români! Se anunță o nouă zi de concediu

Un proiect de lege prevede ca angajații să poată solicita o zi liberă în plus. Aceasta ar fi decontată din bugetul statului. Iată ce presupune acest proiect și ce trebuie să faci ca să poți obține o nouă zi de concediu plătită.

Citiți și: Să tot lucrezi la stat! Zile libere cât cuprinde anul acesta!

O nouă zi liberă pentru români

Proiectul depus de către deputatul Alin Apostol, la inițiativa USR, vine în întâmpinarea nevoii de a preveni tragediile, precum cea de la Cluj, unde o elevă a murit după ce s-a înecat cu un jeleu. Astfel, USR depune două proiecte de lege pentru ca românii să învețe noțiuni de prim ajutor.

Reamintim că în cursul zilei de 26 aprilie 2023, o elevă dintr-o comună din Cluj, a rămas fără aer într-o pauză, la scurt timp după ce a mâncat un jeleu. Colegii au văzut-o cum nu a mai putut să respire și, la scurt timp după aceea, s-a prăbușit inconștientă. Mai multe chipaje SMURD au sosit la fața locului. Fata a fost transportată de urgență la spital, însă după 6 zile la terapie intensie, unde doar aparatele o mai țineau în viață, fetița a decedat.

Citiți și: AVERTISMENT OFICIAL PENTRU ANGAJATORII DIN ARGEȘ

În acest sens, USR a depus două proiecte de lege menite să promoveze cunoștințele de prim ajutor printre români.

Primul proiect propune introducerea educației de prim ajutor în curriculumul școlar, astfel încât elevii să învețe noțiuni esențiale pentru intervenții în cazuri de urgență. Măsura ar putea salva vieți în situații critice și ar contribui la dezvoltarea unei culturi a siguranței și responsabilității în rândul tinerilor.

Educaţia de prim ajutor salvează vieţi. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generaţiile viitoare să fie pregătite. De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educaţia de prim ajutor în şcolile noastre. Îmi doresc ca toţi copiii să fie pregătiţi să acorde ajutor în situaţii limită. Să poată salva vieţi dacă situaţia o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educaţie de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialişti cu pregătire psihopedagogică şi cu o bază practică. Copiii au nevoie să înţeleagă, să vadă, să exerseze, nu să înveţe pe de rost”, declară deputatul USR Alin Apostol, notează Ziarul Unirea.

Al doilea proiect se adresează angajaților care doresc să urmeze cursuri de prim ajutor. Potrivit acestui proiect, angajații ar putea solicita o zi liberă de la angajator, pentru a participa la astfel de cursuri.

70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situaţia producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează Alin Apostol.

Zile libere în 2023 sunt:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
14 – 17 aprilie — Paște ortodox 2023
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3