- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 30-05-2024, ora 13:08
- Știri, Știri
Premieră în România: O nouă zi liberă pentru acești angajați!
Premieră în România: O nouă zi liberă pentru acești angajați!
Citiți și: Șoc la început de an. Unde ne mai lovește GuvernulElevii și profesorii din România vor beneficia de o nouă zi liberă, miercuri, pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Învățătorului 2024.
Această decizie marchează o premieră la nivel național și vine ca urmare a grevei de proporții a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023, potrivit Edupedu.ro.
Citiți și: Când au românii iar liber? Valabil și pentru bugetari, și pentru angajații de la privatZiua Învățătorului este sărbătorită anual pe data de 5 iunie, dată ce comemorează nașterea lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc modern.
În anii anteriori, 5 iunie nu a fost o zi liberă pentru toți, dar în 2024, elevii și profesorii din întreaga țară se vor bucura de această zi liberă.
Anul trecut, pe 5 iunie, a fost zi liberă conform Codului Muncii, coincizând cu a doua zi de Rusalii, perioadă în care profesorii erau în grevă.
Premieră în România: O nouă zi liberă pentru acești angajați!
După numeroase sesizări privind presiunile asupra salariaților greviști, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au subliniat că zilele libere plătite se acordă tuturor angajaților din Învățământ.
Liderul sindical Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat că instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă prin CCM este singura modalitate de a marca această zi la nivel național.
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a declarat Marius Nistor.
Această nouă zi liberă este una dintre cele 17 noutăți incluse în noul contract colectiv de muncă, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca.
Zilele suplimentare nelucrătoare nu se recuperează, oferind astfel o recunoaștere a importanței muncii profesorilor.
Calendarul zilelor libere pentru anul școlar 2023-2024
Alte zile libere legale pentru elevi și profesori includ:
– 30 noiembrie 2023 – Sfântul Andrei
– 1 decembrie 2023 – Ziua Națională a României
– 25 și 26 decembrie 2023 – Crăciunul
– 1 și 2 ianuarie 2024 – Anul Nou
– 24 ianuarie 2024 – Mica Unire
– 3 și 6 mai 2024 – Vinerea Mare și a doua zi de Paște
– 1 mai 2024 – Ziua Muncii
– 24 iunie 2024 – a doua zi de Rusalii
– 15 august 2024 – Adormirea Maicii Domnului
Zilele suplimentare nelucrătoare includ:
– 5 octombrie 2023 – Ziua Mondială a Educației
– 7 mai 2024 – a treia zi de Paște
– 5 iunie 2024 – Ziua Națională a Învățătorului.
Foto: Descriptiv