HerasMed (930 x 122 px)

amenintari

VIDEO: A REFUZAT SĂ-I PREZINTE POLIȚISTULUI DOCUMENTELE DE TEAMA CORONAVIRUSULUI ȘI A FOST AMENINȚAT CU SPRAY-UL PARALIZANT

Un tânăr șofer din Argeș oprit în trafic de un polițist în comuna Bughea de Jos a refuzat să-i înmâneze agentului documentele mașinii, motivând că îi este teamă să nu fie infectat cu noul coronavirus.

Citiți și: Pitești. La 18 ani te crezi „NINJA” la volan și mergi cu 144 km/oră pe bulevard!

Omul legii a insistat. Conducătorul auto i-a atras atenția polițistului să nu pună mâna pe documentele sale și i le-a arătat prin geam.

Polițistul l-a amenințat pe șofer că îl va scoate cu forța din mașină și că îi va da cu spray paralizant dacă nu-i înmânează actele.

Citiți și: Ce pățesc șoferii care refuză să semneze procesul verbal de contravenție

Tânărul a sunat la 112, anunțând că este agresat de omul legii și că se simte în pericol.

„Se trezește șmecheru ăsta că are chef el să îmi ia talonu”

Șoferul a fost amendat cu 1.100 de lei, iar permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii au fost reținute pentru o perioadă de 30 de zile.

Dialogul dintre cei doi, postat pe pagina de socializare a șoferului, e aproape halucinant:

https://youtu.be/dW8XMhA1S0g

Eu stau in casa ca fraieru ca asa vor ei cu facatura asta de virus ies sa imi iau mancare cu adeverinta cu tot ce trebuie se trezeste șmecheru asta ca are chef el sa îmi ia talonu. A specificat clar el vrea sa imi ia talonu ca asa vrea el. A încercat sa o dea că talonu îl ia pentru lumini aveam luminile aprinse am circulat corect nu mi s-a spus nici macar motivul pentru care am fost oprit, nimic.

Dupa această filmare am mers cu șmecheru asta la sediul de politie, unde a gasit el motiv ca aveam cauciucurile uzate. Mi-a luat talonul pe 30 de zile si in plus si permisul pe 30 de zile că nu i am prezentat actele dar eu le-am lipit toate actele pe geam care este vina mea ca el nu vede. A vazut ca am declaratie, probabil nu ia mers sa imi dea amenda si sa enervat sa gandit el sa imi ia talaonu si permisu„, a scris șoferul într-o postare pe Facebook. Ortografia îi aparține autorului.

Inspectoratul Județean de Poliție Argeș confirmă incidentul. Biroul de presă al IPJ Argeș a transmis un comunicat despre cum trebuie să interacționeze polițiștii cu cetățenii:

„Au fost dispuse verificări cu privire la modul de acțiune al polițistului, urmând ca în funcție de rezultatul acestora, să fie dispuse măsurile legale care se impun.

În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițiștii interacționează cu cetățenii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliție, decât în cazul necesității efectuării de verificări suplimentare.

Personalul abilitat să verifice documentele poate solicita conducătorului auto să i le prezinte, arătându-le la geamul lateral al portierei sau parbriz, acesta având dreptul să le fotografieze.

În cazul în care este necesară semnarea unui document, se solicită persoanei în cauză să folosească un pix propriu, iar în cazul în care acesta nu are asupra sa, i se va pune la dispoziție un instrument de scris, care în prealabil, a fost dezinfectat, iar după utilizare va fi dezinfectat sau aruncat.

Având în vedere contextul actual, privind măsurile de limitare a răspândirii virusului gripal COVID-19, polițiștii argeșeni au fost instruiți cu privire la modul de efectuare a verificărilor, și au fost luate măsuri pentru echiparea cu mijloace de protecție personală, constând în mănuși, măști și viziere.

Ca o situație particulară, trebuie menționat că aplicarea unor sancțiuni pentru încălcarea normelor de circulație pe drumurile publice este o situație care impune verificări suplimentare efectuate de polițist, cu atât mai mult în situația unor măsuri complementare de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce sau de retragere a certificatului de înmatriculare, incidentă în situații care privesc punerea în pericol a siguranței circulației.

Reamintim că măsurile adoptate au ca scop protejarea populației împotriva răspândirii virusului, sens în care măsurile privesc limitarea expunerii cetățenilor la condiții în care pot contacta această afecțiune medicală. Astfel, este considerată ca justificată doar deplasarea pentru îndeplinirea unei activităţi cu o motivare obiectivă, cum este nevoia de procurare a alimentelor de bază, de asigurare a asistenței medicale, îngrijirea persoanelor (din orice categorie de vârstă), precum și activități din sfera celor agricole (lucrul în culturile agricole sau desfacerea produselor), activități profesionale pentru desfășurarea cărora nu au fost impuse restricții, dar și pentru asigurarea celor necesare animalelor de casă și a celor domestice.

Polițiștii argeșeni continuă să acționeze în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, fiind prezenți în teren pentru impunerea normelor legale specifice Stării de Urgență”.

(Sursă video: Mihnea Mike YouTube. Sursă foto: printscreen YouTube)

Eurial 555 x222
HerasMed (570 x 90 px)