New Profesional Consult 930 x 122

fenomen

Fenomen rar pe cerul României

Un fenomen astronomic extrem de rar, tranzitul planetei Venus peste discul soarelui, va putea fi puţin vizibil, miercuri dimineaţă, 6 iunie, şi din România. Pe 6 iunie 2012 Venus va tranzita discul Soarelui pentru ultima oară în acest secol. Dacă ratați acest fenomen veți avea de aşteptat până pe … 11 decembrie 2117 când se produce altul!

Fenomenul începe pe 6 iunie la ora 01:01 (ora României), are maximul la 04:30 şi se termină la 7:45. Planeta va tranzita partea nordică a discului Solar, fenomentul fiind împărţit în câteva faze:

 

– primul contact se produce atunci când marginea (limbul) planetei atinge marginea Soarelui;
– al doilea contact când Venus a intrat complet pe discul Soarelui;
– al treilea contact când Venus începe să iasă de pe disc;
– al patrulea când doar marginile celor două obiecte se mai ating.

Putem spune că tranzitul începe la primul contact şi se termină la al patrulea.

Cei care doresc să observe fenomenul au de urmat următorii paşi: să găsească un loc de unde Soarele se vede bine atunci când răsare, adică undeva la câmpie sau pe litoral. Orizontul estic trebuie să fie liber pentru că Venus se va afla deja pe Soare la răsărit.

Soarele răsare în jurul orei 5:30 iar tranzitul se termină la 7:55 deci aveţi două ore pentru observaţii.  Soarele poate fi privit în siguranţă NUMAI prin filtre, cele mai potrivite fiind filtrele de sudură cât mai închise la culoare.

NU priviţi Soarele prin cd-uri, dischete, ochelari de Soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că este foarte dăunător ochilor.

Venus se va vedea ca un punct negru ce va străbate în două ore discul Soarelui, acesta fiind fenomenul mult aşteptat. Vă urăm cer senin şi mult noroc la observarea sfârşitului unei poveşti care se întinde pe trei secole.

Mai trebuie să ne ajute şi vremea şi să nu fie nori…

Sursa: Financiarul

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3