930×122 CAPRA 5

copii

Copiii și internetul. Studiu îngrijorător

Copiii și internetul. Studiu îngrijorător.

Citiți și: Alertă alimentară! Produs îndrăgit de copii retras din magazinele Lidl!

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii, 63 % dintre elevi, părinți și profesori consideră că una dintre prioritățile pe care autoritățile ar trebui să și le asume este siguranța copiilor în mediul online.

Pandemia Covid19 a contribuit la intensificarea nevoii copiilor de a petrece mai mult timp pe internet, fie pentru școală, fie pentru activități recreative, accentuând astfel riscurile la care aceștia se expun online.

Citiți și: Alocații majorate, dar părinții strigă: „Nu ne ajung!”

Astfel, cyberbullyingul, sextingul, știrile false sau dependența de internet, reprezintă provocări actuale de mare interes, atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii în educație.

Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat, la rândul său, pe parcursul pandemiei Covid-19.

Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2020 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 1.543, iar în 72 % dintre situații, materialele raportate au înfățișat abuz sexual asupra copiilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate.

La fel ca în anii precedenți, într-o proporție covârșitoare (85 % dintre cazuri), victimele sunt de gen feminin. În ceea ce privește vârsta victimelor, 8 % reprezintă cazuri care înfățișează copii cu vârsta aproximativă de până în cinci ani, 76 % dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între 6 și 10 ani, 14% dintre victimele înfăţişate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, în timp ce 2 % reprezintă adolescenți între 15 și 18 ani.

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90