HerasMed (930 x 122 px)

dr mircea stoian

Mircea Stoian, manager Spital Mioveni: „Am organizat concurs pentru ATI, însă ne-au blocat posturile. Deocamdată nu spun mai multe”

Dr. Mircea Stoian este, din luna iulie a acestui an, managerul interimar al Spitalului Mioveni, cel mai spectaculos proiect sanitar din judeţul Argeş şi din ţară. Este primul spital public construit în ultimii 30 de ani. La un proiect de asemenea anvergură, şi ambiţiile, dar şi provocările care apar zi de zi sunt pe măsură.

Citiți și: Exclusiv. A terminat ,,Brătianu”, acum, medic de succes la Spitalul Mioveni

Vorbim despre deficitul de medici (în special ATI-işti), lipsa anumitor specialităţi şi cabinete medicale, gestionarea resurselor umane şi financiare.

Pe toate acestea, noul manager şi-a propus să le rezolve într-un an de zile. Mandatul său actual este pe o perioadă de şase luni, astfel încât factorii decidenţi, anume Primăria Mioveni şi Consiliul Local, vor evalua situaţia şi vor decide cu cine vor continua dezvoltarea spitalului.

Citiți și: Un nou director la Spitalul din Mioveni

Dr. Mircea Stoian, radiolog, a reuşit deja să închege o echipă ambiţioasă, iar ceea ce a făcut în două luni de când a fost numit manager am aflat dintr-o discuţie deschisă, în care tânărul medic, în vârstă de 32 de ani, ne-a dezvăluit realizările, planurile, dar şi piedicile “fără perdea”.

 

 

ePiteşti: Ce aţi găsit când aţi preluat postul de manager?

Mircea Stoian: Nu contează ce am găsit, contează ceea ce vom face. Priorităţile sunt să aducem personal medical calificat, în primul rând superior şi apoi personal mediu. Avem un deficit mare de medici, dar am reuşit să aducem cinci medici specialişti, asta într-o lună de zile. Vom mai aduce, căutăm acum pe partea de Anestezie Terapie Intensivă. Echipele noastre sunt chiar acum în sălile de operaţie. Sunt intervenţii complexe care nu s-au mai făcut în judeţul Argeş până acum sau, dacă au existat, au fost rare cazurile. Chiar acum se face o duodeno-pancreatectomie totală. Este cea mai grea intervenţie în chirurgie, după transplant.

ePiteşti: Care sunt priorităţile dvs., în acest moment?

M.S.: Pregătesc o gardă de ATI şi atunci vor fi şi alţi medici interesaţi să vină la Spitalul Mioveni. Aici sunt condiţii superioare şi medicii ţin cont de asta. O să vină un cunoscut ortoped. Alt medic – dr. Mihai Măgurean, singurul chirurg spinal din România. Important este să avem medicii ATI-işti.

ePiteşti: Aşadar, prioritatea este secţia ATI?

M.S.: Avem secţie ATI, dar nu şi linie de gardă. Programul este limitat până la ora 15.00. Mie îmi trebuie linie de gardă ca pacientul să fie îngrijit 24/24. Am organizat concurs, însă posturile au fost blocate. Nu vreau să dezvălui public mai mult, în acest moment.

 

 

ePiteşti: Financiar, cum sunteţi sprijiniţi?

M.S.: Casa de Asigurări de Sănătate Argeş ne-a dat tot sprijinul şi îi mulţumim pe această cale, în special domnului Ionuţ Gheorghe. Pe partea de aparatură, au fost finanţări de la Guvern, Consiliul Local şi Fonduri Europene. Dar în medicină este o continuă dinamică, inclusiv pe această latură. Orice schimbare, achiziţie recentă, am făcut-o din fonduri proprii sau de la Primărie. Mai ales  Primăria, ne ajută enorm.

Mulţumim Consiliului Local şi domnului primar Ion Georgescu care a înţeles că o societate nu poate să funcţioneze fără un sistem medical corespunzător. Investeşte în cele mai bune ramuri ale societăţii: educaţia şi sănătatea. Noi am văzut, când eram colaboratori la început, că dl. primar ascultă şi rezolvă rapid problemele. Atunci, eu de ce să nu vin? Mi-a cumpărat un server de 30.000 de euro. Este vorba despre un PACS care ne ajută să dăm rezultate de la distanţă. În două săptămâni am primit răspunsul afirmativ că va fi cumpărat şi aşa a fost. O să avem şi un mamograf, dl. primar o să-l cumpere pe execuţia bugetară anul viitor. În prezent, în spitalele publice din judeţul Argeş nu poţi să faci mamografie. Investim în radiologie şi o să avem premiere la nivelul judeţului Argeş.

Aşadar, vom achiziţiona un mamograf. Acesta este în procedură de licitaţie la Primărie. Vom fi singurul spital public din judeţul Argeş cu o asemenea dotare. Am reuşit să obţinem şi o sponsorizare destul de consistentă, deocamdată nu vă putem spune de unde, dar o să anunţăm la momentul potrivit. Sunt aparaturi care permit efectuarea unor investigaţii care se fac în foarte puţine spitale din ţară.

Dotările de la imagistică ajută, practic, toate specialităţile. Avem PACS-ul care permite medicilor să dea rezultate de la distanţă. Imaginile pot fi accesate de oriunde şi avem deja colaborări cu medici de la spitale mari din Bucureşti. Mulțumim pe această cale și DSP Argeș pentru sprijilul acordat.

ePiteşti: De ce medici mai aveţi nevoie?

M.S.: Căutăm medici pe care eu îi consider de bază dacă sunt oameni cu poftă de muncă. Şi oameni cu putere de muncă. Deşi există un deficit, sunt selectiv – nu îmi doresc să aduc „uscături”. Iar ce îmi doresc v-am spus deja.

ePiteşti: Ca o concluzie, ce trebuie să ştie pacientul care vine la Spitalul Mioveni?

M.S.: Pentru mine, pacientul este cel mai important. Oamenii sună deja pentru noile specializări, însă mai e nevoie de autorizarea cabinetelor care durează, în medie, trei-patru luni. Ca viziune, spitalul ar trebui să fie un centru de tratament al patologiilor, plus investigaţii superioare faţă de cele care ar putea să se facă în teren.

Ar trebui un pic de promovare privind drepturile şi obligaţiile pacientului. Există pacienţi care vin pentru internare fără nicio formă de asigurare şi nefiind urgenţe ori urgenţele, din punct de vedere medical, sunt foarte bine definite.

ePiteşti: Credeţi că peste o perioadă nu foarte îndelungată veţi reuşi să realizaţi tot ce vă propuneţi?

M.S.:  Noi am estimat că, în aproximativ un an de zile, punem pe picioare spitalul. Lucrăm şi vom lucra într-o echipă. Îi menţionez aici şi pe dr. Ciocănea, precum şi pe directorul financiar contabil, dl. Codruţ Schneider, oameni extraordinari şi profesionişti desăvârşiţi. Domnul Schneider este plecat acum la Finanţe, dar îl găsiţi şi la 2 noaptea în spital. Avem încredere totală în dânsul.

Să vii din mediu exclusiv privat într-un sistem public de stat şi să primeşti trei coli ca şi contabil, apoi să pui pe picioare spitalul, în două luni de zile – mai mult de atât eu nu am ce să zic.

Am obţinut contractul cu Casa (n.r. – Casa de Asigurări de Sănătătate), putea fi ratat şi băgai spitalul în faliment.

Angajamentul meu: am nevoie de un an ca să fac acest spital să funcţioneze la standardele pe care ni le dorim atât noi, cât şi pacienţii. Să fie trataţi civilizat într-un spital din ţara noastră.

555 X 222 CAPRA
eurial 570×90