Eurial 930 x 122

pandemie covid-19

”Pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depășit marți, 26 iulie 2022!”

Cercetătorul Octavian Jurma face noi declarații cu privire la valul 6 al pandemiei de COVID-19 și susține că ”vârful de 10,000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie că la mijlocul lunii august vârful va fi la peste 20,000 de cazuri pe zi”.

Citiți și: Românii ar fi atins imunitatea de turmă. Ce se va întâmpla cu valul 5?

„Este destul de sigur că pragul de 10,000 de cazuri va fi atins. Nu este însă clar ce urmează după. Avem doua scenarii posibile:

1. un platou înalt în luna august, așa cum s-a întâmplat în 2020 după suspendarea legii carantinei

2. o fază descendentă de scurtă durată

În ambele scenarii reluarea creșterii pe fondul lipsei complete de măsuri de prevenție în școlii este foarte probabilă, alimentată și de importul noilor variante la revenirea din vacantele din străinătate

În graficul de sub tabel aveți rata de creștere pentru cei mai importanți indicatori. Se vede cum debutul internărilor are loc conform așteptărilor teoretice, la 2 săptămâni după debutul creșterii numărului de cazuri, iar cel al internărilor la ATI și deceselor la 3-4 săptămâni.

Astfel săptămâna trecută este prima săptămână care ne oferă o imagine completă a ratei de cuplare între aceste variabile.

Impresia inițială este că severitatea BA5 în România este ușor mai ridicată decât a Omicron-BA1 dar mai scăzută decât Delta ceea ce înseamnă ca impactul va depinde mai degrabă de durata valului 6 decât de virulenta BA5. Acest profil era așteptat și în urma studiilor teoretice și de laborator ale BA5.

CREȘTEREA CU 106% A DECESELOR

Ce mă îngrijorează este creșterea cu 106% a deceselor săptămâna trecută, precum și faptul că deja media deceselor din aceasta săptămână este cu 25% mai mare decât cea de săptămâna trecută. Creșteri săptămânale cu 100% a deceselor am avut doar în valul 4-Delta. Maximul din valul 5-Omicron a fost de 50.6%.

Daca ajustăm creșterea deceselor la creșterea numărului de cazuri, varianta Omicron-BA5 pare să fie cam la 50% din virulenta Delta. Să sperăm însă că acest raport va scădea în săptămânile următoare pentru că dacă vom avea de 2x mai multe cazuri decât în valul 4-Delta atunci există riscul să avem același număr de decese.

Acestea sunt doar speculații teoretice în acest moment. Există motive să sperăm că valul BA5 va fi mai apropiat de valul 5 decât de valul 4 ca impact.

Ar fi însă prudent să sperăm la ce este mai bine dar sa ne pregătim pentru ce este mai rău, mai ales ca avem semne că poate fi mai rău. În felul acesta valul 6 nu ne va lua din nou prin surprindere”, scrie cercetătorul Octavian Jurma pe pagina oficială de Facebook.

Foto descriptiv

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
New Profesional Consult 570×90