HerasMed (930 x 122 px)

decont naveta profesorilor

Primarul din Budeasa, acuzat: „Când se bagă tâmplarul în treaba bucătarului nu e bine”

Exclusiv Budeasa: Edilul, acuzat de director: „Când se bagă tâmplarul în treaba bucătarului, aici nu mai e bine”

Citiți și: Primarul Nicolae Rachieru, vești mari pentru locuitorii din Budeasa!

În contextul grevei generale din învățământ, profesorii se confruntă nu doar cu ignoranța autorităților centrale, ci și cu ignoranța autorităților locale.

Se întâmplă în comuna argeșeană Budeasa.

Citiți și: Nicolae Rachieru susține micii bucătari

Profesorii de la Școala Gimnazială nr.1 din comuna Budeasa nu și-au mai primit banii pe navetă din luna februarie. Vorbim despre cadrele didactice care vin din alte localități pentru a susține cursurile aici.

Primăria amână plățile

Acești profesori au decontate prin lege cheltuielile cu transportul la școală.

Directorul instituției de învățământ, Bogdan Sava, spune că totul pornește de la primărie, primarul comunei, Nicolae Rachieru (foto), fiind cel care tot amână plățile.

Primar Budeasa - Argeș, Nicolae Rachieru

Primar Budeasa – Argeș, Nicolae Rachieru

Oamenii sunt revoltați!

Și în trecut ar fi existat astfel de probleme, profesorii primind banii pe navetă o dată la trei luni. Aceste cheltuieli trebuie să fie decontate din bugetul local.

Directorul școlii, declarații în exclusivitate pentru ePitești.ro

Bogdan Sava, directorul Școlii Gimnaziale nr.1 din comuna Budeasa, a făcut declarații în exclusivitate pentru ePitești.ro în legătură cu acest subiect.

Sava Bogdan, director Școala 1 Budeasa

Sava Bogdan, director Școala 1 Budeasa

Din luna februarie nu s-au mai făcut deconturi către colegii mei. Nu știu de ce. De fel eu sunt un om înțelegător, dar timpul a trecut, am tot lăsat așa, am amânat și se ajunge într-o poziție care devine jenantă, așa cum este poziția noastră în țară.

Domnul primar nu este așa de comunicativ cu mine. El tratează lucrurile cu mare indiferență. Eu nu i-am cerut explicații.

Noi ne-am făcut datoria, am trimis toate formalitățile legale și toate cele și a tot amânat, a tot amânat.

Se pare că nu a vrut să treacă prin Consiliul Local (n.r. hotărârea privind decontarea cheltuielilor cu naveta profesorilor).

Așteptăm și noi un răspuns, le-am făcut ieri o adresă, le-am trimis, vedem ce va fi.

Profesorii, puși în situația să nu aibă cu ce să vină la serviciu

În acest context luăm exemplul unui profesor debutant.

Acesta dintr-un salariu net de 2.376 lei pe lună (atât era salariul unui profesor, debutant fără niciun spor, înainte de ordonanța de urgență adoptată de Guvern joi) trebuia să se întrețină pe el, și după caz și pe familia sa, să investească în formarea sa profesională, astfel încât să poată face performanță cu elevii, și să-și plătească și transportul până la școala la care preda, dacă are ghinionul să predea la o instituție de învățământ din altă localitate.

Aici se adaugă și contextul economic actual care a dus la scumpirea traiului zilnic.

Astfel, profesorii pot fi puși, din păcate, foarte ușor în situația în care să nu aibă cu se să ajungă la serviciu.

Primarul i-ar fi promis directorului școlii, într-o discuție la preluarea mandatului, că plățile către profesori nu vor mai întârzia. Realitatea însă spulberă promisiunile făcute în urmă cu câteva luni.

„Nu muncim astăzi și mâncăm peste trei luni”

Eu am luat funcția de director din luna ianuarie. Am zis să creăm o armonie ca să putem să avem grijă de copii, că de fapt asta e durerea cea mai mare: copiii, colegii și oamenii.

Am avut o discuție cu el atunci pe această temă, pentru că și în trecut decontul navetei se făcea o dată la trei luni.

Mi s-a părut un pic anapoda, pentru că mergem la muncă, nu avem salarii, că sunt așa cum sunt, și mai ajungem și într-o poziție din asta urâtă de câteodată nu ai chiar cu să te deplasezi ca să poți să ajungi la serviciu.

Și atunci am purtat o discuție cu el: «Domnu’ primar, prima rugăminte a mea și cea mai dureroasă e ca decontul navetei să fie făcut pe fiecare lună către colegii mei.

Că nu muncim astăzi și mâncăm peste trei luni. Să aibă omul cu ce să se descurce.

Mi-a zis «Da, niciun fel problemă, că facem, că… » Nu s-a făcut nimic. Ne-a decontat naveta o dată prin februarie și din februarie până acum a stopat.”, a mai declarat directorul Bogdan Sava.

Primarul, supărat din cauza unui after-school

Lipsa de comunicare cu reprezentantul administrație publice, dar și indiferența sa cu privire la problemele dascălilor ar putea fi puse și pe seama unui ”război rece” cu conducerea școlii.

Totul ar fi pornit de la un proiect pentru înființarea unui after-school.

Eu am intrat într-un fel de conflict cu el, ca să zic așa. A dorit să-i fac niște lucruri.

Mai exact, totul a pornit de la un program after school. Mi-a zis că vrea să facă after school. I-a zis că facem, dar mai întâi să vedem cum stă treaba, lucrurile astea nu se fac într-o zi.

Am făcut o analiză, am vorbit cu colegii mei și nu s-a putut realiza lucrul ăsta în timpul în care dorea dânsul.

I-am zis că noi nu putem să-l facem anul ăsta, dar cu siguranță începând cu 1 septembrie punem pe hârtie și facem proiectul, facem toate demersurile, astfel încât anul următor să avem programul făcut.

S-a supărat omul, cred. Și de acolo o fi zis: «Dacă voi nu m-ați ajutat pe mine, nici eu nu vă ajut pe voi.»”, a mai spus directorul școlii.

Astăzi urmează să aibă loc din nou o ședință cu directorii pe această temă.

Bodgan Sava este fost profesor de educație fizică la Colegiul Național Ion C. Brătianu. Acesta a fost numit director prin detașare la Școala Gimnazială nr.1 din comuna Budeasa.

Mandatul său de director urmează să se încheie pe 31 august.

Contractul meu se termină pe 31 august, dar nu cred că mă apucă.

Colegii mei sunt toți lângă mine, oamenii nu au nimic de comentat, problema e ce ai sus.

Când se bagă tâmplarul în treaba bucătarului, aici nu mai e bine., a conchis Bogdan Sava.

Eurial 555 x222
570×90 MAIA