EcoMoto 930×122

    05052008_acid_sulfuric

    Acid Sulfuric de Amelie Nothomb

    Am citit acest roman cu interes chiar dacă la un moment dat a trebuit să-l abandonez din cauza unor urgenţe. Romanul se inspiră din degradarea şi imbecilizarea care o provoacă televiziunea. Patima reality show-rilor îşi găseşte în romanul lui Amelie Nothomb pandantul. Dacă sexul a devenit un subiect extrem de vandabil la aceste programe televizate de ce nu violenţa şi crima. Scriitoarea imaginează un reality show abominabil – Lagărul de concentrare!!!! Selecţionarea participanţilor se face prin razie poliţienească şi cei răi şi cu calităţi de torţionari ajung şefii deţinuţilor.

    Povestea din roman este a relaţiei dintre una din deţinute Panonique şi o caporală (kapo) Zdena. Zdena este atrasă de frumuseţea deţinutei şi se încăpăţânează să-i afle numele, deţinuţii având doar indicative alfanumerice. Panonique îşi revelă numele, doar în momentul când conştientizează responsabilităţile faţă de ceilaţi deţinuţi, care primeau de la ea bucăţi de ciocolată, îndesate ilegal în buzunarele ei de către Zdena. Relaţia dintre cele două femei începe să se umanizeze. Pe de altă parte Panonique are curajul să se adreseze camerelor şi să acuze telespectatorii de nenorocirile la care sunt supuşi, bătăi, mâncare mizerabilă şi chiar moarte. Aceasta produce însă creşterea ratingului emisiunii. Realizatorii imaginează ultima găselniţă, telespectatorii   pot vota cei care sunt trimişi la moarte. Panonique se revoltă şi cere acestora să o voteze pe ea ca următoarea victimă. Zdena, care cunoaşte un proces de reumanizare, apare cu cockteiluri Molotov şi ameninţă că aruncă în aer lagărul. Ea face apel la armată şi aceasta eliberează deţinuţii şi desfiinţează lagărul. O ultimă discuţie are loc între Zdena şii Panonique şi aceasta află că în Molotovuri nu se găseşte acid sulfuric ci vin Medoc superior şi ceva benzină, acestea fiind neexplozibile.

    Romanul este o fabulă dură privind efectele nocive a televiziunii în exces, cum compatrioţii noştri îşi petrec enorm de mult timp cu privitul la micul ecran, nu avem decât să rămânem pe gânduri.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    2 comentarii

    • Emilian spune:

      Îmi pare rău să o spun, dar degeaba citeşti cărţi, limba română nu pare a fi punctul tău forte. Numai ultimele trei rânduri au câteva greşeli flagrante de ortografie, nici nu îndrăznesc să mă uit la restul textului.

      • Anonim spune:

        Acu’, serios, „pretene”, tu vezi ce data de publicare are acest articol?

        Te treziși după 4 ani sa critici. Atunci erau unii, acu’ îs alții!

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3