EcoMoto 930×122

    caini-razboi

    Animale folosite in razboi

    Animalele au si inspirat inginerii sa creeze imitaţii mecanice ale lor.Prin urmare, nu ar trebui sa ne surprinda ca, de-a lungul timpului, animalele au fost „recrutate” de fortele armate ale diverselor state si folosite strategic in razboaiele purtate impotriva inamicilor. De multe ori intr-un mod absolut surprinzator. Iata un top al animalelor care au luptat cot la cot cu oamenii atat in razboaiele antice, cat si in cele moderne.

    12. Pisicile-bombe
    Cele mai vechi exemple referitoare la folosirea pisicilor in conflicte militare dateaza din perioada Egiptului Antic, in timpului unui razboi impotriva Persiei. Persanii, constienti de sacralitatea pe care felinele o aveau in ochii egiptenilor, au adunat cat de multe pisici au putut si le-au eliberat pe campul de lupta. Atunci cand egiptenii au fost nevoiti sa aleaga intre ranirea pisicilor si optiunea de a se preda, au preferat varianta din urma.In perioada Primului Razboi Mondial, pisicile erau folosite in transee pentru a mentine in limite scazute populatia de sobolani, dar uneori si pe post de “detectoare” de gaze otravitoare . Insa, cel mai creativ mod de a folosi o pisica pe post de arma a avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Oficiul de Servicii Strategice (OSS) al SUA, precursorul CIA, avea nevoie de o metoda de ghidare a bombelor pentru scufundarea eficienta a vaselor germane. Cineva s-a gandit ca, de vreme ce pisicile au o repulsie atat de mare fata de apa si aterizeaza intotdeauna in picioare, daca ar atasa o pisica unei bombe si ar lansa-o in vecinatatea unei nave inamice, instinctul pisicii de a evita apa ar forta-o sa ghideze bomba catre vaporul ostil. Nu este foarte limpede cum se prespunea ca pisica ar fi putut dirija bomba de care era legata in timp ce aceasta se prabusea din cer, dar planul nu a trecut niciodata de stadiul de testare, intrucat s-a constatat ca pisicile au raul obicei de a-si pierde cunostinta in timpul caderii de la inaltimi considerabile. Pentru a nu fi cumva umbrita de predecesorul sau, CIA a avut de asemenea o tentativa de a folosi pisici, dar de aceasta data pe post de dispozitive de spionaj, in timpul Razboiului Rece. CIA a considerat ca o pisica ar putea fi deghizarea perfecta pentru un dispozitiv de ascultare, in cadrul unui proiect cunoscut sub denumirea de “Operation Acoustic Kitty” (Operatiunea Pisica Acustica) . Veterinarii agentiei au inserat chirurgical unei pisici un microfon a carui antena se afla in coada animalului. 5 milioane de dolari au fost cheltuite inainte ca primul test din teren sa aiba un final tragic: pisica “preparata” a fost eliberata in apropierea unui obiectiv din Washington si a fost imediat lovita de o masina, in timp ce traversa strada. Proiectul a fost incheiat la scurt timp dupa aceea.
    11.Sobolanii detectori de mineCele brmai vechi exemple de folosire a animalelor pe post de arme vizeaza de obicei incendierea lor si pozitionarea catre satele sau bazele inamice. Greseala evidenta a acestei metode este aceea ca sunt sanse foarte mari ca animalul arzand sa se intoarca si sa cauzeze distrugeri propriului stabiliment. Sobolanii au fost folositi mai ales ca torte ambulante… pana cand au inceput sa fie intrebuintati intr-unul dintre cele mai vechi exemple de razboi biologic. In 1346, in timpul asediului orasului aflat sub patronaj genovez Kaffa de catre fortele tataresti conduse de Jani Beg, ciuma s-a raspandit printre tatari in afara orasului, limitandu-le posibilitatea mentinerii asediului. Intr-o ultima incercare ofensiva, armata care ataca a inceput sa catapulteze sobolani morti si cadavre ale victimelor ciumei in oras, in speranta ca vor raspandi boala. Cateva vase genoveze au incercat sa scape de ciuma si s-au intors in Italia, de unde Moartea Neagra s-a raspandit prin toata Europa.Cea mai recenta utilizare a sobolanilor in armata se face in detectarea minelor de sol. O companie belgiana a antrenat sobolani africani, denumiti sobolani uriasi de Gambia, sa localizeze bombele si minele ingropate in pamant. Sobolanii sunt instruiti sa adulmece materialul exploziv asociind indeplinirea acestei sarcini cu o recompensa culinara. Sobolanii prezina cateva avantaje fata de caini in detectarea minelor, deoarece antrenarea si intretinerea lor sunt mai ieftine, iar dimensiunile reduse scad sansele declansarii accidentale a unei mine. In prezent, sunt folositi in Mozambic, pentru a indeparta minele plantate in timpul razboiului civil de aici.
    10. Liliecii bombe
    Liliecii au fost folosiţi intr-un experiment bizar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Un dentist, suparat de atacul japonezilor asupra Pearl Harbor, a propus atasarea unor mici bombe incendiare de lilieci. Animalele urmau sa dea foc oraselor japoneze, intrucat ei intrau sub acoperisurile caselor. Ideea a primit acceptul presedintelui Roosevelt, insa, cei mai mulţi dintre lilieci nu au vrut sa coopereze. Armata americana a folosit peste 6.000 de lilieci in experimentele sale, dar fara mult succes. Liliecii-bombe au reusit doar sa dea foc unui oras japonez simulat, unui hangar al armatei SUA si unei masini de general. Acum, oamenii de stiinţa de la Pentagon studiaza zborul liliacului, pentru a crea noi avioane inspirate din mecanica animalului.
    9. Cavaleria camilelor
    Camilele sunt folosite destul de rar in armatele moderne, insa, pe vremuri, cavaleria de camile era parte importanta a armatei in anumite zone ale lumii. Camilele erau mijloace de transport excelente pentru zonele aride si desertice din nordul Africii sau din Asia Mica in antichitate. Mirosul camilelor speria caii folosiţi de armatele straine. Ultima mare batalie dusa pe camile a fost intre Lawrence al Arabiei si forţele arabe, in Primul Razboi Mondial.
    8. Albinele enervate
    Albinele erau arme destul de eficiente in antichitate. Grecii, romanii si alte civilizaţii antice foloseau insectele ca arme micuţe impotriva trupelor inamice. De multe ori, stupii cu albine erau catapultaţi peste inamice, iar albinele se razbunau pe ei. In zilele de azi, insectele sunt antrenate pentru a detecta minele anti-persoana.
    7. Patrula leilor de mare
    Leii de mare fac parte din Marina americana, alaturi de delfini si de doua balene beluga. Leii de mare au o vedere excelenta in intuneric, precum si un auz foarte fin, pot inota cu 40km pe ora si se pot scufunda pana la 300m. Aceste animale au fost antrenate sa descopere mine si sa le marcheze, dar sa si lege picioarele intrusilor. Leii de mare poarta cu ei si camere de filmat, pentru ca armata sa vada live ce se intampla sub ape. Doar un leu de mare, doi oameni si o barca de cauciuc pot inlocui un vapor intreg si echipajul sau, cu tot cu scufundatori.In cadrul unui program denumit “Eliminarea Inotatorului” s-au folosit ace hipodermice continand CO2 comprimat, care erau atasate de boturile delfinilor antrenati sa injecteze substanta in scafandrii care se aflau in zone restrictionate. Odata injectat, dioxidul de carbon comprimat se dilata in interioriul scanfandrului, ucigandu-l pe loc si facand cadavrul sa pluteasca la suprafata apei. 40 de scafandri de asalt din Viet Cong si (din gresela) doi americani au fost ucisi in timpul razboiului din Vietnam de catre delfini, in aceasta maniera. I
    6. Porumbeii mesageri
    Porumbeii mesageri purtau scrisorile imparaţilor si generalilor, datorita abilitaţii lor de a se intoarce acasa si calitaţilor navigaţionale. Porumbeii au devenit faimosi in Primul Razboi Mondial, cand forţele aliate au folost 200.000 de pasari. Cel mai celebru este Cher Ami, care a primit chiar decoraţia franceza „Croix de Guerre” pentru ca dus 12 mesaje intre forturile din Verdun, Franţa. El a facut ultima livrare, cu toate ca fusese impuscat de mai multe ori si este creditat cu salvarea „Batalionului Pierdut” american.Cher Ami, a primit chiar onoruri militare pentru ca a salvat vietile a 194 soldati americani care au ramas blocati in spatele liniilor inamice. Porumbeii nu mai sunt astazi folosiţi in razboi.
    delfin_de_lupta
    5. Delfinii din marina
    Delfinii servesc Marina Americana inca din anii 1960, alaturi de leii de mare. Rudele lui Flipper isi folosesc sonarul biologic pentru a detecta minele, pe baza ecolocaţiei. Odata gasite minele, delfinii le marcheaza. Ei au fost des folosiţi in Razboiul din Golful Persic si in cel din Irak, ajutand la curaţarea de bombe a portului Umm Qasr, din Irak. Delfinii pot gasi si inotatorii inamici, insa Marina americana neaga zvonurile potrivit carora antreneaza delfinii sa foloseasca arme impotriva oamenilor.
    4. Elefanţii de razboi
    Cele mai mari mamifere vii de pe Terra sunt cunoscute pentru capacitatea lor de devastare a trupelor inamice. Ei pot sa calce in picioare inamicii, sa ii impunga cu colţii si sa ii arunce cu trompele. Ei poarta cateodata armura si aruncatori de suliţe. Regatele antice din India au fost primele care au dresat elefanţii, dar practica s-a raspandit rapid si in Persia si in Orientul Mijlociu. Cailor le era foarte frica de elefanţi, dar si oamenilor, care erau terorizaţi psihic de mareţele animale. Folosirea tunurilor in razboi a pus capat folosirii elefanţilor.
    3. Catarii militari
    Catarii au fost folosiţi pe tot parcursul istorie drept mijloc de transport in armata pentru mancare, arme si alte lucruri necesare. Catarii au fost preferaţi in locul cailor, intrucat sunt mai rezistenţi. Din pacate, ei erau folosiţi pana se raneau. Chiar si in zilele de azi, armata SUA ii foloseste pentru transport in zonele izolate din Afganistan.
    2. Cainii razboiului
    Cainii sunt si ei folosiţi la lupte din timpuri stravechi. Rasele de talie mare erau luate pe campurile de batalie de toate civilizaţiile, de la egipteni la americanii nativi. Romanii isi echipau cainii cu armuri si zgarde cu ţepi. Razboaile moderne au redus rolul cainilor: acum sunt folosiţi ca mesageri, pot lua urma, pot cerceta si pot fi santinele. In prezent, ei se ocupa in principal cu adulmecarea bombelor si poarta veste anti-glonţ.
    1. Caii
    Caii au fost cele mai importante animale din razboaile istorice. Oamenii au domesticit caii acum 5.500 de ani in actualul Kazakhstan. Anticii egipteni si chinezii ii foloseau la tragerea carelor de razboi, inainte de invenţia seii. Apoi, caii au fost principalele mijloace de transport in razboaie, in majoritatea armatelor lumii. In prezent, ei nu nu mai sunt folosiţi, fiind inlocuiţi cu masinariile moderne.

    [555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90