Donaris 930 x 122

    alegeri

    De ce este preferat socialismul in detrimentul capitalismului ?

    Am urmărit cu real interes exerciţiul de vot a celor aproximativ 2,6 milioane de moldoveni, ce au fost chemaţi în data de 28 noiembrie ac. la urne pentru a-şi alege deputaţii. A fost a treia oară când s-a încercat formarea Legislativului pentru a facilita, mai târziu, alegerea preşedintelui ţării. Un interval de timp derulat sub semnul crizei politice declanşate în 2009, când Parlamentul a fost dizolvat şi ţara divizată între coaliţia aflată la putere, care pledează pentru apropierea de UE şi comunişti, care militează pentru consolidarea relaţiilor cu Moscova.

    În condiţiile în care rata participării la vot a fost de 59,1%, Partidul Comunist a obţinut 40,5% din voturi, fiind urmat de Partidul Liberal – Democrat cu 28,4%, Partidul Democrat cu 12,9% şi Partidul Liberal cu 9,3%.
    Faţă de aceste rezultate, voi încerca să înţeleg mentalitatea regională, printr-o analiză detaliată a factorilor economicii. Într-un sondaj realizat de curând, unul din doi ruşi nominalizau Gasprom-ul ca fiind locul de muncă pe care şi-l visează, poate că nu s-au gândit la iernile îngrozitoare din Siberia sau la verile în care ţânţarii abundă, ci, mai curând, la salariul foarte bun şi la pachetul social – format din asigurări medicale, bilete gratuite la mare, cercurile de socializare constând în activităţii populare, dansuri şi arta decorativă, ore de sport, o pensie marea şi sigură.
    Ţara Gasprom
    Ceea ce e bun pentru Gazprom este bun şi pentru Rusia, această formulare, care se regăseşte la una mai veche, ce privea firma General Motors şi Statele Unite ale Americii, nu este chiar neadecvată pentru o companie extrem de neobişnuită. Gazprom este un stat în stat, este deţinătorul celei mai mari părţi a zăcămintelor de gaz natural şi al tuturor gazoductelor care pleacă din Siberia spre Rusia europeană.
    Între UE şi Rusia are loc o luptă, prima vrea să-şi impună regulile sale liberale, în timp ce Kremlinul doreşte să controleze o parte cât mai mare a industriei energetice europene.
    Gazul natural este încă, de asemenea, cel mai puternic factor de putere. Europa depinde de gazul natural, dezavantajul ei fiind că peste o treime din acest gaz folosit în UE provine din Rusia.
    În Germania, volumul de gaz rusesc importat reprezintă 45% din întregul necesar, în Italia şi Franţa, câte 25%, în România, 30%, în Austria, 75%, în Slovacia şi Bulgaria, în jur de 90%, iar în Finlanda, 100%. În anii următori, când zăcămintele de gaz natural din Marea Nordului vor secătui, această dependenţă va deveni una şi mai mare.
    Dacă ne uităm cum trăiesc oamenii în „ţara Gasprom”, putem spune că o duc destul de bine. Spre deosebire de cei mai mulţi din Rusia, sunt creativi şi fericiţi, cu mintea neîntunecată de băutură.
    Există patru căi propuse de către Kremlin pentru a-i conduce pe toţi ruşi spre ţara făgăduinţei a unor standarde de viaţă mai înalte şi unui trai mai bun şi mai sănătos: locuinţe la preţuri corecte, un sistem de sănătate modern, şcolarizare de calitate şi agricultură eficientă.
    Toate aceste elemente ne duc la concluzia faptului că, decât un capitalism „sălbatic” ca la noi, cu restructurări, foamete şi sărăcie, mai bine un socialism „cinstit” în care grija faţă de om este prioritară.
    Viorel Crăciuneanu
    craciuneanu2002@yahoo.co.uk

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90