930×122 CAPRA 5

mașini abandonate

Străzile din Pitești, ”curățate” de rable!

În perioada ianuarie – mai 2023, la nivelul Serviciului Siguanta Rutiera din cadrul Politiei Locale Pitesti, în urma aplicării prevederilor legale din Legea nr. 421/2002 cu modificările şi completările ulterioare privind regimul juridic al vehiculelor fără proprietar sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţii administrativ-teritoriale, au fost identificate un număr de 243 de autovehicule pentru care au fost întocmite dosare potrivit normelor metodologice, transmite Poliția Locală Pitești.

Citiți și: „Relicvă” Volkswagen ridicată de polițiștii locali din centrul Piteștiului

Dintre acestea, la această dată, un număr de:

– 144 autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public de către proprietar/deținătorul legal, în urma afișării somațiilor;

– 6 autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public de către reprezentanții din cadrul Administrației Domeniului Public Pitești, la finalizarea procedurii de ridicare;

Citiți și: Piteşti: Vehicule ridicate de pe domeniul public

– 17 autovehicule au fost aduse într-o stare corespunzătoare circulației pe drumurile publice;

– Restul de 76 autovehicule fiind în anumite stadii de derulare a procedurilor legale.

Pe lângă alte aspecte legale privind regimul juridic al vehiculelor fără proprietar sau abandonate pe terenuri ce aparțin statului, noile norme metodologice conținute de H.G. 152/2023 stabilesc și ce elemente sunt luate în calcul atunci când se stabilește că o mașină este fără proprietar sau abandonată.

Concret, aspectele avute în vedere atunci când se apreciază că un vehicul este fără proprietar sau abandonat sunt legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, cum ar fi, printre altele:

–  gradul de uzură ridicat al acestuia, de natură a-l face impropriu utilizării conform destinației;

–  lipsa unor părți componente;

–  radierea din circulație;

–  lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto;

–  expirarea termenului inspecției tehnice periodice (ITP).

Vehicul fără proprietar este considerat cel fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.

Vehicul abandonat este orice vehicul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Donaris 570×90