Donaris 930 x 122

    taxsensitivity

    Impozite si taxe fara numar…

    Numărul taxelor şi al impozitelor cresc de la o zi la alta, ajungând să depăşească dările din epoca fanariotă, considerate la momentul respectiv cele mai împovărătoare.

    Codul fiscal a fost modificat în luna iunie prin Ordonanţa de urgenţă 58. Astfel persoanele care obţin venituri de natură profesională, înţelegând din drepturile de autor şi conexe, sunt obligate să plătească, pentru acestea contribuţii individuale de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi sănătate în cuantum de 16,50%.
    Dar între timp a apărut o nouă Ordonanţă de urgenţă 82 din 8 septembrie ac. ce prevede, că firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, la casele teritoriale de pensii şi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează aceste categorii de venituri.
    Documentul precizează faptul că societăţile comericale în genere au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale. În timp ce obligaţiile ce privesc asigurări sociale sociale de sănătate revin beneficiarului de venit.
    Baza de calcul a contribuţiilor plătite de către persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civile contribuţiile vor fi calcultate la nivelul total al venitului, în limita a cinci salarii medii brute realizate lunar.
    Dări viitoare
    Săptămâna trecută a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare a actului normativ în cauză, care ar urma să intre în vigoare la întîi ianuarie anul viitor. Acesta prevede ca persoanele cu venituri din activităţii independente vor plăti contribuţia la pensii de 24,43% în loc de 10,50%, cea de asigurări socială de sănătate de 8,35% în loc de 5,50% iar asigurarea de şomaj se va ajunge la 0,78%, faţă de 0,50% cât este în prezent.
    Şi poate că la viitoarele proteste în stradă ale jurnaliştilor, scriitorilor, actorilor, sindicatelor şi patronatelor Guvernul va găsi din nou înţelegere şi va schimba prevederi legislative în taxe şi impozite şi mai mari, până când oamenii vor ajunge să muncească doar pentru stat. Poate că actualul Executiv vrea să intre în istorie cu cele mai împovărătoare dări sau vrea să ne arate cum îi poţi face pe români să muncească mai mult pe bani mai puţini.
    Printre cei care ar putea fi afectaţi de această măsură sunt persoanele care realizează venituri din profesii liberare şi cei care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuale.
    Concluzii
    Şi cu toate aceste măsuri de natură fiscală, părerea mea este că nu se vor colecta mult mai mulţi bani la bugetul general consolidat şi recesiunea economică se va adânci.
    Atunci de ce nu se poate aplica amistierea fiscală ?. Soluţia utilizată timp de şase luni, în intervalul 15 octombrie 2009 – 15 aprilie 2010, de italienii care deţineau active în afara Italiei ce au avut posibilitatea de a le declara. Plătind taxe aferente, dobânzi pentru întârziere şi o penalitate de 5% din totalul declarat. Plata s-a făcut prin intermediul companiilor financiare care efectuau viramentele cu titlul anonim către organul fiscal local.
    Programul este propice în ţările cu o evaziune fiscală ridicată, ca a noastră, însă pe un termen scurt de timp.

    Viorel Crăciuneanu
    craciuneanu2002@yahoo.co.uk

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3