Donaris 930 x 122

impozite

Adio scutiri de impozite pentru mașini!

Adio scutiri de impozite pentru mașini!

Citiți și: Scenariu Hollywoodian. Ce le mai trece prin cap hoților

Proiectul de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal, discutat extensiv în ultimele zile, vizează și eliminarea a multiple scutiri de impozite pentru diverse categorii de vehicule.

Singurele scutiri menținute în Codul fiscal ar urma să fie cele pentru veterani, instituții publice și intervenții de urgență, iar consiliile locale vor primi dreptul de a decide asupra celorlalte.

Citiți și: Șoferii care fac așa ceva riscă pușcăria!

Este și cazul autovehiculelor electrice și hibride care nu vor mai fi scutite automat prin efectul legislației fiscale, ci vor putea primi scutire de impozite numai dacă aleșii locali decid acest lucru în mod punctual.

Impozitele pe mașini fac obiectul unei semnificative împuținări a numărului de scutiri acordate diverselor categorii de vehicule, ele urmând să scadă de la 15 (în prezent) la patru.

Adio scutiri de impozite pentru mașini!

Astfel, în viziunea Executivului, ar mai trebui scutite prin Codul fiscal numai următoarele categorii de mașini:

-mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;

-mijloacele de transport ale instituțiilor publice;

-mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență;

-autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.

Totuși, la fel ca în cazul impozitelor pe clădiri, care au fost și ele reconfigurate masiv în proiectul de OG scurs de la Guvern (modificările le-am detaliat aici), consiliilor locale li se lasă libertatea de a decide dacă și ce categorie de vehicule mai poate fi scutită de plata impozitelor.

Prin urmare, la nivel local, persoanele cu handicap sau cele persecutate de regimul comunist, veteranii de război, fundațiile și organizațiile cu rol cultural, social, umanitar etc. vor putea fi (sau nu) scutite de plata impozitelor pe autovehicule, în funcție de ce politica fiscală zonală decisă de consiliile locale.

Nici autovehiculele electrice sau cele hibride nu mai sunt scutite automat și la nivel național de plata impozitelor pe autovehicule, decizia în această privință urmând să fie luată separat de fiecare consiliu local din țară. Dacă ordonanța de modificare a Codului Fiscal va fi adoptată în această formă, toate aceste modificăril se vor aplica începând cu 1 septembrie 2023.

Detalii, AICI

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

4 comentarii

  • deci până la urmă mașina electrică nu mai este scutită de impozit ce-i care au luat-o trebuie să aibă grijă nu

  • V Ali spune:

    34 de ani de incompetenta a guvernanților își spun cuvântul. Ținând seama că numărul categoriilor menționate scade constant, nu văd ce impact au aceste măsuri asupra bugetelor locale. Măsuri luate ca să se afle în treaba.

  • Gheorghe Caraivan spune:

    Veteranii din teatrele de operațiuni vor fi scutiți de plata impozitului pe mașină?

  • Valentin Stan spune:

    foame de bani baieti, autobuze goale, bmw la mana a-15-a, fum cat un TIR… capitalism!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3