930 x122 grota rece

gps

Argeș: Ce se întâmplă cu urșii care ajung aproape de gospodării

Argeș: Ce se întâmplă cu urșii care coboară frecvent în localități

Citiți și: Pericol de moarte! Atacurile urșilor, din ce în ce mai dese!

Fundaţia Conservation Carpathia a anunțat un proiect pilot de cercetare pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire a conflictelor dintre urşi şi comunităţile din zona Carpaţilor Meridionali.

Acest proiect presupune studierea şi înţelegerea comportamentelor urşilor care creează probleme, prin montarea unor colare GPS.

Citiți și: Ursul a urmărit trei tineri din Argeș! Jandarmii argeșeni, intervenție contra cronometru.

”Fundaţia Conservation Carpathia va captura cinci urşi care coboară frecvent în preajma unor localităţi, le va monta colare GPS şi-i va elibera imediat. Colarele au un soft integrat care permite configurarea diverselor informaţii virtuale digitale, cum ar fi conturul extern al localităţilor. În momentul în care un urs cu colar se apropie din nou de localităţi sistemul trimite o alertă echipei de intervenţie rapidă să poată interveni în cel mai scurt timp.

Proiectul îşi propune să studieze comportamentul urşilor care se apropie de sat în căutare de hrană, să elimine cauzele care-i atrag, şi să găsească soluţii pentru reducerea conflictelor dintre oameni şi animalele sălbatice”, a transmis organizaţia.

Potrivit sursei citate, colarele GPS sunt dotate cu sisteme de desprindere automată, astfel încât la finalizarea studiului, sau mai devreme la comandă, acestea se vor elibera, iar datele stocate pe acestea urmând a fi analizate de echipa proiectului.

Asociaţia anunţă că zonele vizate sunt cele incluse în fondurile cinegetice 18 Râul Târgului, 22 Rucăr, 20 Stoeneşti, respectiv imediata vecinătate a comunelor Rucăr, Stoeneşti, Dragoslavele, Lereşti, Bughea de Sus, judeţul Argeş.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

2 comentarii

  • Gancea Viorel ARN spune:

    Toti urdii ar trebui sa aiba GPS. In felul acesta, personalul silvic, ori, turistii, incarcand harta cu monitorizarea lor stiu, in ce zona sau ce traseu ai ei.

  • oaianeagra spune:

    Eu zic sa ii ia acasa si sa ne lase cu ursii lor. Daca era un nr rezonabil de ursi era ok ,dar au relocat ursi din toate tarile ,iar acum nu mai poti sa faci nimic ca e plin de ursi. Dupa ce ca nu avem tursim acum treb sa ne ferim si de ursi. Macar de erau Panda.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90