- Publicat de: ePitești
- 23-11-2014, ora 12:47
- Știri
AUTORITĂŢILE DIN ARGEŞ, ÎN ALERTĂ DIN CAUZA A DOUĂ BOLI UCIGĂTOARE!
În ultima perioadă, în unele ţări ale Uniunii Europene precum Germania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii evoluează focare de gripă aviară.
Citiți și: Medicii avertizează: Boala a umplut spitalele în doar câteva zileDe asemenea, în Ialomiţa, în România, este focar de pseudopestă aviară.Aceste boli pot decima efectivele de păsări şi pot să aibă consecinţe nefaste şi la om, în anumite condiţii, mai ales că ne aflăm în anotimpul rece, existând pericolul instalării unpr viroze majore. În acest context, autorităţile din Argeş au adoptat urgent măsuri menite să preîntâmpine astfel de evenimente.
Daniel Lupu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, anunţă că au fost informaţi medicii veterinari de liberă practică, fermierii din sectorul avicol, vânătorii şi paznicii fondurilor de vânătoare, dar şi factorii de decizie de la nivelul localităţilor judeţului. În informare sunt descrise cele două boli, modul de manifestare, dar şi măsurile profilactice care trebuie luate. Gripa aviară a mai apărut în România în urmă cu ceva ani şi a produs o adevărată isterie. Aceasta provoacă moartea păsărilor în 24-48 ore chiar şi fără manifestări clinice. Omul face forme severe de boală cu procent mare de mortalitate, consecutiv contactului nemijlocit cu păsări bolnave sau moarte. De aceea este obligatoriu ca atunci când se investighează o posibilă suspiciune de influenţă aviară, operatorii să dispună de echipamentul de protecţie adecvat.
Citiți și: Alertă! La un pas de epidemie de gripă, în RomâniaPseudopesta aviară (Boala de Newcastle) este o boală extrem de contagioasă produsă de un Paramixovirus, din familia Paramyxoviridae, genul Avulavirus, şi caracterizată din punct de vedere clinic prin tulburări repiratorii, digestive şi nervoase sau numai prin scăderea producţiei de ouă în rândul galinaceelor. Leziunile întâlnite la păsări cu influenţă aviară nu pot fi diferenţiate de leziunile ce se găsesc în forma velogenică viscerotropă de Boală de Newcastle şi din acest motiv, după obţinerea din anamneză a informaţiilor ce pot ajuta la direcţionarea diagnosticului, sunt necesare examene de laborator.