- Publicat de: ePitești
- 19-05-2023, ora 11:02
- Știri
Nou focar de pestă porcină la o fermă. Aproape 20.000 de animale vor fi sacrificate
Pesta porcină continuă să facă probleme în România. Un focar de pestă porcină a fost identificat la o fermă din comuna Cenei, judeţul Timiş, acolo unde aproape 20.000 de animale vor fi sacrificate.
Citiți și: Alertă în România în pragul sărbătorilor!Focar de pestă porcină la o fermă din Timiş
Medicii veterinari au primit rezultatele oficiale ale analizelor prelevate de la animalele din ferma din comuna Cenei, judeţul Tmiş. Acestea arată că în fermă există un focar de pestă porcină.
Drept urmare, zona a fost carantinată, iar cei aproximativ 18.000 de porci vor fi sacrificaţi pentru evitarea răspândirii pestei.
Citiți și: Zeci de porci sacrificați într-o comună din Argeș, din cauza unui focar de pestă porcinăComitetul local pentru situaţii de urgenţă se va întruni în următoarele ore pentru adoptarea şi implementarea primelor măsuri pentru eradicarea focarului de pestă porcină.
În continuare, în toate județele din România, se recomandă ca oamenii să aibă grijă de unde cumpără carne de porc. De altfel, la apariția focarului în ferme sau gospodării, persoanele sunt obligate să sune la DSV.
Ce este pesta porcină
Pesta porcină africană este numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery. Este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților. Este cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.
Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive (inapetență, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee, tahipnee, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul.
Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale.