NOR CURIER 930X122

pesta porcină

INCREDIBIL! CADAVRELE PORCILOR ARUNCAȚI LA GUNOI ÎN BĂBANA AU STAT TREI NOPȚI SUB CERUL LIBER, DEȘI ANIMALE SUNT SUSPECTE DE PESTĂ

EPitesti.ro atrăgea vineri atenția că în Băbana, pe marginea DJ 704D, în zona satului Lupueni, lângă deșeurile menajere abandonate de cetățeni, zace și cadavrul unui porc domestic de vreo 200 de kg.  Activistul de mediu Robertin Rusu a pus la dispoziția redacției noastre o fotografie  elocventă de la fața locului (făcută de colega sa), cu animalul inert printre gunoaie și și-a exprimat public îngrijorarea că porcul ar putea fi mort din cauza pestei porcine africane (o ipoteză pe care, ulterior, a luat-o în calcul și DSVSA Argeș).

Citiți și: PSD Argeș: Vești bune privind creșterea porcilor în gospodării

Cea care a făcut descoperirea a alertat toate autoritățile cu competențe în luare măsurilor care să prevină o eventuală răspândire a pestei, însă, culmea, animalul a rămas sub cerul liber nu mai puțin de trei nopți – vineri, sâmbătă și duminică – timp în care, pe lângă el s-au perindat, probabil, o grămadă de animale sălbatice și oameni veniți să arunce la gunoi diverse obiecte.

Între timp, cei care au făcut sesizarea au descoperită că, pe lângă porcul fotografiat (o scroafă) se  află și câțiva purcei morți, unii împrăștiați la zeci de metri distanță, ceea ce a amplificat riscurile.

Citiți și: Nou focar de pestă porcină la o fermă. Aproape 20.000 de animale vor fi sacrificate

Am încercat să aflăm de la conducerea DSVSA Argeș de ce, luni dimineață, în a patra zi de când primul animal mort a fost văzut în zonă, cadavrele erau tot acolo.

„Nu le-au putut aduna pe toate, pentru că unele sunt căzute în râpă”

Directorul Sorin Sorescu spune că a contactat  Primăria Băbana, autoritatea în sarcina căreia stă ecarisarea zonei.

„Fiecare primărie ecarisează teritoriul său. Când găsește orice animal mort, are obligația să  ecariseze teritoriul, nu este atributul DSVSA  Oricum, noi ne-am implicat, am sunat. Așa am aflat că domnul primar este în concediu. Înțeleg, nu este domnul primar, pentru că se întâmplă să mai fii plecat, dar trebuie să fie întotdeauna cineva care să rămână să se ocupe de problemele care apar. Primăria Băbana nu are un serviciu de ecarisaj, ci un contract de ecarisaj.

(…) Am cerut ajutor  de la Garda de Mediu, să vedem cum facem să limităm focarul. Colegii mei au fost ieri acolo, au recoltat probe de la o parte din animale, au făcut o groapă, au îngropat ce au găsit, dar nu le-au putut aduna pe toate, pentru că unele sunt căzute în râpă. Astăzi, colegii sunt tot acolo”,  declara, în această dimineață, pentru ePitești,  Sorin Sorescu.

 Problema a fost rezolvată abia azi după-amiază

Deși admite că riscul răspândirii pestei a crescut prin faptul că animalele moarte au rămas atâtea zile  în aer liber, printre deșeuri, directorul DSVSA spune că cea mai mare îngrijorare e legată de desfășurarea anchetei.

„Dincolo de toată povestea asta, cel mai greu pentru noi este a să facem ancheta epidemiologică, ca să știm de unde sunt animalele, pentru că ele nu sunt identificate. Dacă am fi știut, puteam să acționăm imediat, mergeam la acea exploatație, vedeam dacă mai sunt alte animale, de unde de sunt provenite, intram pe firul  anchetei. Fiind neidentificate animalele, este foarte greu să știi  de unde provin. Deocamdată, nu pot decât să aflu dacă sunt sau nu bolnave. Împreună cu Poliția continuăm ancheta epidemiologică”, a mai declarat, pentru ePitești.ro, Sorin Sorescu, luni dimineață.

Problema a fost rezolvată abia azi după-amiază

La câteva ore după discuția cu directorul DSVSA, animalele au fost îngropate.

Amintim că, după o scurtă perioadă în care în Argeș nu s-a mai înregistrat niciun focar nou de pestă porcină, din august au reapărut astfel de cazuri într-o exploatație de animale.

Potrivit conducerii DSVSA, în momentul de față, la nivel e județ există un focar de PPA (în curs de stingere), la o fermă din Domnești și 17 focare active în fonduri cinegetice (focare cu termen de eradicare în doi ani).

 

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3