HerasMed (930 x 122 px)

pesta porcină

Alarmant! Pesta porcină se extinde

Pesta porcină africană (PPA) progresează într-un ritm alarmant în Europa, în special în partea de est a continentului, inclusiv în România.

Citiți și: Nou focar de pestă porcină la o fermă. Aproape 20.000 de animale vor fi sacrificate

Focarele descoperite recent au provocat temeri privind o răspândire mai amplă a virusului, transmite AFP.

„Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia”, susține Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE).

Citiți și: Zeci de porci sacrificați într-o comună din Argeș, din cauza unui focar de pestă porcină

De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000, notează Digi24.

România se află printre țările cele mai afectate, având 197 de focare.

În Republica Moldova şi în vestul Rusiei, cinci noi focare au fost descoperite numai în cursul săptămânii trecute, notează AFP.

Prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut şi în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma la începutul lunii iunie şi în Germania în luna mai, apoi în luna iulie cu două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxonia Inferioară fiind sacrificate aproape 2.800 de animale. În pofida proximităţii lor, Franţa şi Ţările de Jos au fost scutite până în prezent.

În lipsa tratamentului, pesta porcină africană este în general mortală pentru animale şi conduce la numeroase sacrificări preventive pentru a evita propagarea ei.

În acest sens, PPA ameninţă industria europeană a cărnii de porc, ”primul exportator mondial de porc şi produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an”, sublinia Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) la finele lunii iulie.

Foto descriptiv

Eurial 555 x222
HerasMed (570 x 90 px)