- Publicat de: Cristina Stancu
- 27-10-2020, ora 18:41
- Știri
MISTERUL PORCILOR MORȚI ARUNCAȚI LA MARGINEA DRUMULUI, ELUCIDAT PE JUMĂTATE
La patru zile de când ePitești.ro semnala că pe DJ 704D, în zona satului Lupueni, din comuna Băbana sunt abandonate cadavre de porci domestici, probabil aruncate dintr-un camion, iată că încă nu se știe proveniența acestora.
Citiți și: Argeș. Descoperiri macabre în două locuințeCe se știe însă, și-i face pe reprezentanții DSVSA Argeș să răsufle ușurați, este că testele făcute pe probele recoltate de la cadavre, ale căror rezultate au sosit azi, arată că animalele nu au murit din cauza pestei porcine.
„Din fericire, nu este vorba de PPA, ci de o intoxicaţie: fie animalele au fost tratate cu anumite substanţe și au murit, iar proprietarii n-au ştiut ce să facă cu ele şi le-au adus în această zonă, în care nici gunoaiele n-au ce să caute – noi am sesizat în acest sens Garda de Mediu – iar Primăria Băbana ar trebui să ia măsuri, fie au ingerat accidental ceva”, a precizat, marţi, pentru ePitești.ro, Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.
Citiți și: Alarmant! Pesta porcină se extinde„Tardivitatea cu care au acționat putea fi fatală în cazul în care pesta porcina era confirmată”
Incidentul e o lecție urâtă cu final fericit pentru toate autoritățile implicate în gestionarea problemei (dar grație doar norocului), cu concluzii amare. Bâjbâielile pe marginea ridicării cadavrelor, faptul că Primăria Băbana, prin firma de ecarisaj (care ar fi trebuit să le ridice, potrivit DSVSA) a lăsat cadavrele, timp de trei nopți, la marginea drumului și le-a îngropat abia luni după- amiază, astfel încât, în tot acest interval, pe lângă hoiturile suspecte la acea vreme de pestă porcină s-au perindat oameni, câini, mistreți și alte vietăți, arată capacitatea deficitară de intervenție în situații de risc biologic.
„Tardivitatea cu care au acționat putea fi fatală în cazul în care pesta porcina era confirmată. Gândiți-vă cum se putea împrăștia în cele trei zile. E inadmisibil ca problema să fie pasată între diverse instituţii, primăria, poliţia locală Băbana, DSVSA, iar rezolvarea unei astfel de probleme să fie amânată trei zile (…)”, a declarat pentru ePitești.ro, activistul de mediu, Robertin Rusu.
„Ne-a trecut glonțul pe la ureche”
Bine că s-a terminat cu bine nu e o consolare care să ne liniștească.
„Sute de milioane de lei a costat stingerea focarelor active de pesta porcina în județul Argeș. Având în vedere că această boală este provocată de un virus periculos ce poate rezista 10 zile în cadavre, dacă se confirma, ar fi putut însemna un nou focar de pestă porcină. Ne-a trecut glonțul pe la ureche”, mai spune Robertin Rusu.