NOR CURIER 930X122

    Iron_Lady

    De ce nu mi-a plăcut „The Iron Lady”

    Anul trecut am avut parte de trei ecranizări privind trei importante personalităţi britanice.

    Multipremiatul „Discursul regelui” îi prezenta pe regele Regatului Unit George al V-lea tatăl prezentei regine Elisabeta a II-a în lupta sa cu bâlbâiala. A mai fost o ecranizare pentru televiziune (?!) „The Special Relationship” care-l evoca pe carismaticul premier Tony Blair. Acesta este într-un fel mentorul spiritual al preşedintelui George W. Bush. Am văzut şi o ecranizare cu Churchill numită ” În mijlocul furtunii” fără mare răsunet despre primul ministru britanic în timpul războiului.

    Opinia mea este că toate aceste ecranizări biografice priveau cu mare dragoste şi respect aceste personalităţi. Nu aceeaşi opinia o am după vizionarea filmului „The Iron Lady„. Acest film biografic este dedicat de regizoarea britanică Phyllida Lloyd celei mei importante personalităţi a sfârşitului de secol XX din Marea Britanie, lady Margaret Thatcher. Fiica unui băcan, Margaret Roberts, absolventă de Oxford cu studii de chimie, ca apoi să facă studii juridice intră la o vârstă fragedă în politică. Devine candidata fără succes a conservatorilor în 1950, îl întâlneşte pe bussinesmanul Denis Thatcher cu care se căsătoreşte şi au doi gemeni băiat şi fată. Devine parlamentar în 1959 ca să devină şefa Partidului Conservator în 1975. Devine prim ministru al Marii Britanii în 1979 şi timp de 11 ani până în 1990 este cea care marchează destinele acestei ţări. Găseşte o ţară sfâşiată de contradicţii, cu şomaj crescut, cu o productivitate scăzută şi cu grelele probleme ale Irlandei de Nord. Reuneşte pe britanici în jurul dedicaţiei patriotice generate de războiul victorios împotriva ocupări de către Argentina a Insulelor Falkland. Britanicii recâştigă încrederea în ei, economia prosperă, duce un conflict de uzură cu sindicatul minerilor şi şeful lor Cargill care duce la desfiinţarea mineritului de cărbune britanic. Forjează a înţelegere cu IRA şi pacifică Irlanda de Nord. Adoptă o poziţie dură faţă de sovietici care o poreclesc The Iron Lady şi contribuie alătur de Reagan la subminarea şi prăbuşirea comunismului.

    Cineasta ne prezintă o babă care circulă prin Londra fără ca nimeni s-o recunoască. Fosta doamnă de fier este minată de bătrâneţe, halucinaţii cu iubitul ei soţ Denis mort de mult de cancer, uită că fiul Mark este plecat în Africa de Sud. Tot filmul personajul principal este o femeie bătrână şi decrepită care-şi aminteşte vag de viaţa ei. Ceea ce este jenant şi deranjant este că Regina Elisabeta care este doar cu un an mai mică este înfloritoare, iar vechea ei premieră pare că este la capătul vieţii. Un film prost dar cu o interpretarea excepţională a marii actriţe Meryl  Streep care poate viza Oscarul. actriţa a reuşit să aibă intonaţia acestei mari doamne a politicii internaţionale, comportamentul dezinvolt şi atitudinea cu care domina bărbaţii. Tocmai asta vrea să contrazică filmul că era atât de dependentă de simpaticul şi retrasul Denis!

    O mare deziluzie acest film!

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3