SMART KIDS 930X122

aschiuta

STOP IPOCRIZIEI! ADEVĂRURI DURE SPUSE LA MOARTEA LUI FLORIN DUMITRU

Regizorul Bogdan Cioabă a avut cuvinte aspre în necrologul căruia i-a dat citire la moartea actorului Florin Dumitru, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Așchiuță” din Pitești. Cioabă a acuzat că atât timp cât a fost în viață bunul său prieten Florin Dumitru nu s-a bucurat de sprijin în Pitești. Ba din contră. Zevzecii care altădată l-au marginalizat îl plâng acum ipocrit.

Citiți și: Doliu în lumea teatrului! A murit la doar 54 de ani

„Ne-am cunoscut la Teatrul „Valah” din Giurgiu în urmă cu peste două decenii. Eu eram student în ultimul an la Regie, el tocmai intrase la Actorie. Şi cum întâlnirile nu sunt lăsate fără sens, de atunci am fost nedespărţiţi. Cariera lui s-a împletit cu a mea şi am format un nucleu pe care l-am tot altoit cu oameni, artişti sau nu, de foarte bună calitate. Din încleştarea noastră artistică au ieşit bijuterii sculptate în fum – două proiecte UNITER, premii naţionale şi internaţionale, turnee, festivaluri, singura participare a Teatrului „Davila” la Festivalul Naţional de Teatru, aducerea lui Eugen Ionescu în Piteşti, revenirea lui Shakespeare după 23 de ani… Eugen Ionescu, Shakespeare…! Realizaţi cu ce titani ne-am încercat puterile?! Adăugaţi la aceştia şi pe Gozzi, Feydeau, Moliere, Caragiale, Shaffer, Albee, Sartre, Vişniec, Sofocle, Creangă, Llosa…

Spunea cineva că Florin are un CV impresionant. Dar o spunea… ieri! Mi-ar fi plăcut să-i fi fost citit CV-ul cu mult înainte, de către acele personaje, de obicei negative, care conduc destine pe bază de „prietenii” sau slugărnicii. Teatrul se face pe TALENT! Iar aici Florin Dumitru a excelat!

Citiți și: Pitești. O importantă instituție publică angajează!

S-a stabilit în Piteşti din prietenie, pentru a continua împreună şi pentru a contribui la redresarea unui teatru aflat în suferinţă. Nu a fost lăsat…! N-a avut cine să-i citească CV –ul! Pentru că începuse să deranjeze cu talentul, a fost îndepărtat din teatru şi i s-a încredinţat conducerea unei secţii aflate în moarte clinică – secţia pentru copii „Aşchiuţă”. Dar… surpriză! Florin a reinventat acel teatru, a reprofesionalizat trupa, a adus colaboratori de valoare, a repus secţia pe harta teatrală de gen, a creat un festival, dovedindu-şi încă o dată valoarea şi creativitatea.

Florin Dumitru s-a jertfit la propriu pentru teatrul din Piteşti, iar personajele negative de mai sus, tot la propriu, drept răsplată… i-au închis teatrul! Sunt convins, însă, că Florin nu se va lăsa şi va trimite gânduri inspirate personajelor din poveste şi atunci, ca la teatru, acestea se vor transforma în personaje pozitive şi iubite de public.

Adio, frate drag!! Ne e dor de tine, de chitara ta, de zâmbetul tău, de ideile tale. Ne vom revedea într-o zi, dar până atunci veghează asupra noastră, ca talentul să se reverse pe scenă, iar intriganţii să rămână doar în culise!”, a spus regizorul Bogdan Cioabă în necrologul căruia i-a dat citire ieri, în momentul în care, în drumul către cimitir, cortegiul funerar s-a oprit la Teatrul „Alexandru Davila”.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA