New Profesional Consult 930 x 122

teste covid-19

Care va fi prima zi de testare în școli? Anunțul ministrului Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației a declarat, pentru Digi24, că cel mai probabil joia viitoare ar putea fi prima zi de testare a elevilor în școli. Acesta a precizat faptul că a primit asigurări, iar din momentul în care furnizorii livrează testele de salivă, în maxim 24 de ore vor ajunge în școli.

Citiți și: Testele de salivă primite la școală, vândute de părinți pe Olx

Potrivit declarațiilor lui Cîmpeanu, s-au cerut deja explicații exacte Ministerului Sănătăţii privind procedura de efectuare a testelor de salivă pentru elevi și preșcolari.

„Eu am pus trei întrebări: dacă se poate face și testarea la domiciliu – și mă gândesc mai ales la copiii mici. În acele instrucțiuni este și o recomandare să nu fi mâncat înainte. Cum să duci un copil la grădiniță fără să fi mâncat la ora 8:00?

Citiți și: DE BLACK FRIDAY, PREŢURI REDUSE LA TESTARE RT-PCR ÎN PITEŞTI!

A doua întrebare a fost dacă e nevoie și de acordul părinților, iar a treia întrebare a fost despre faptul că instrucțiunea se referă doar la elevi: cu preșcolarii mai facem ceva?”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

DECLARAȚIILE LUI SORIN CÎMPEANU

„S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute.

Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem avea miercuri, joi, vineri, săptămâna viitoare, luni. Așteptarea mea era să fie deja de mult. Acum mă aștept să fie la finalul acestei săptămâni, dar se poate fi foarte bine să fie la începutul săptămânii viitoare.

Am auzit astăzi un expert în sănătate publică că testele trebuie făcute de personal medical și a continuat că în școlile românești nu există personal medical. Adică practic o persoană care susține testarea printr-o singură frază demontează testarea. Personal medical nu există în școli, am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni pentru un protocol sanitar, iar Ministerul Educației nu își dă cu părerea pe un protocol sanitar.”

Sorin Cîmpeanu a mai precizat pentru aceiași sursă că ia în calcul o diferențiere între copiii de grădiniță și cei din învățământul primar, care să se testeze „într-un alt regim, diferit față de elevii de liceu, capabili să-și autoadministreze mai ușor testele. Am mizat foarte mult și pe înțelegerea colegilor cadre didactice și sunt convins că marea majoritate înțeleg să sprijine”.

Foto descriptiv: Adevărul

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Un comentariu

  • George spune:

    Pentru cei care invata dupamiaza cum se face testarea? Parca trebuie pe nemancate! Intreb si eu asa pentru un prieten

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3