Kaia 930 x 120

bogdan ivan

BOGDAN IVAN: „STATUL TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ TESTELE COVID, CHIAR DACĂ SUNT EFECTUATE LA PRIVAT”

Un nou record al numărului de persoane infectate cu noul coronavirus a fost atins ieri, în România, peste 6.500 de cazuri. În acest context, Consilierul Județean PRO România, Bogdan Ivan, susține că sunt necesare noi măsuri pentru a ține epidemia sub control, precum decontarea testelor efectuate la clinicile private.

Citiți și: B. Ivan: PRO România, partid de opoziție sau unul căruia îi plac partidele la putere?

“Ieri am avut peste 6.500 de noi cazuri. Să presupunem că fiecare persoană confirmată a avut contact cu alte trei persoane, în medie. Vorbim despre aproximativ 20.000 de oameni. Sunt sigur că mulți dintre aceștia nu ȋși permit să plătească ȋntre 400 și 600 de lei pentru un test la o clinică privată, iar la spitalele de stat nu sunt testați decât cei cu simptome medii și severe.

De aceea, deputații PRO România au depus un proiect de lege care prevede decontarea de către stat a testelor efectuate ȋn clinicile private.

Citiți și: Consilierul județean Argeș, Bogdan Ivan, alături de Felix Goldbach 

Situația infectărilor a atins cote alarmante și autoritățile trebuie să intervină urgent pentru a ține epidemia sub control. Este evident că nu mai merge cu mesaje de tipul “spălați-vă pe mâini” sau “stați acasă”, avem nevoie de măsuri serioase.

Haideți să ne uităm la statele care au reușit să stopeze acest fenomen. Unul dintre lucrurile pe care îl au în comun este testarea masivă a populației, alături de anchetele epidemiologice riguroase. Depistarea contacților celor infectați și testarea lor joacă un rol cheie în limitarea răspândirii virusului. Pe lângă decontarea testelor din privat, este necesar să fie crescută capacitatea de testare ȋn unitățile de stat.

Ȋn același timp, sunt necesare investiții serioase ȋn infrastructura spitalicească, atât COVID, cât și non-Covid, dar și achiziția de medicamente pentru tratarea formelor medii și grave ale celor infectați cu noul coronavirus.

Persoanele nevoiașe trebuie să primească măști din partea autorităților. E o promisiune pe care Guvernul a făcut-o ȋncă din luna mai, dar care nici acum nu se ȋntâmplă. Dacă ȋn urmă cu câteva decenii România producea de la tractoare la armament, acum vedem că nu suntem capabili să producem nici măcar câteva milioane de măști pentru a ajuta populația să se protejeze. Mă ȋntreb oare dacă nu s-a putut sau nu s-a vrut și s-a preferat achiziția acestora la suprapreț și de o calitate ȋndoielnică”, spune Bogdan Ivan.

HerasMed (555 x 222 px)
HerasMed (570 x 90 px)