HerasMed (930 x 122 px)

elicopter

Ce a spus pilotul argeșean înainte să se prăbușească cu elicopterul

Tragedia aviatică din luna martie, din județul Constanța, în care șapte militari români, aflați într-o misiune de căutare-salvare, și-au pierdut viața, s-ar fi produs din cauza lipsei de coordonare și a unor erori în lanțul de comunicare al celor care au coordonat misiunea, scrie publicația Recorder, într-un material publicat în această dimineață.

Citiți și: ,,Măcel” pe Autostradă! Elicopterele în acțiune

Reamintim că, pe 3 martie 2022, un MiG de la baza Mihail Kogălniceanu a dispărut de pe radar în județul Constanța. Ulterior, un elicopterul IAR 330-Puma, cu 7 militari la bord, plecat să caute MIG-ul, a dispărut și el câteva minute după decolare. Subiectul pe larg, AICI: Argeșean de 27 de ani, mort în tragedia de la Constanța

Citiți și: Bebeluș în stare gravă! Elicopterul a aterizat la stadion

Printre oamenii aflați la bord se afla și un argeșean – Locotenentul Pătrașcu Sorin (foto), copilot, în vârstă de 27 de ani. Acesta era angajat în MApN din anul 2016, avea 500 de ore de zbor și era necăsătorit.

Recorder a intrat în posesia informațiilor de pe cutia neagră a elicopterului, precum și a notelor explicative olografe date la cald de cadrele militare implicate în coordonarea misiunii.

Din toate aceste documente ar rezulta faptul că, elicopterului IAR 330 PUMA a decolat în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, dar și în urma refuzului unui echipaj american staționat la Kogălniceanu să participe și el la misiunea de căutare/salvare a MiG-ului.

Când conducerea Statului Major al Forțelor Aeriene a căzut în cele din urmă de acord și a decis să anuleze misiunea, elicopterul tocmai se ridica de la sol. Astfel, piloții n-au mai apucat să primească ordinul de întoarcere la bază, scrie Recorder.

Mesajul clar al șefului Aviației Române, conform căruia piloții aveau mână liberă să abandoneze misiunea dacă zborul nu se putea face în siguranță nu ar fi apucat să fie transmis, potrivit sursei citate.

Ultimele discuții ale militarilor aflați în elicopterul IAR 330 PUMA, extrase din cutia neagră:

Robot: Ice… (n.r. gheață)
Maistru militar Banu Gelu: Nu, nu, nu, suntem la orizontală…
Robot: Ice… (n.r. gheață)
Maistru militar Banu Gelu: Nu, nu, suntem …înclinat, stânga, stânga…acuma orizontală.
Robot: Ice (n.r. gheață)
Locotenent Pătrașcu Sorin: E la mine.
Locotenent comandor Bogdan Florin: E la tine…
Locotenent Pătrașcu Sorin: Da. Liniștește-te…
Locotenent comandor Bogdan Florin: Să mergem pe… către…
Locotenent Pătrașcu Sorin: Ține, ține două secunde așa. Ține tableta tu.
Locotenent comandor Bogdan Florin: Gata, am luat tableta.
Locotenent Pătrașcu Sorin: Ține…ok.
Maistru militar Banu Gelu: 93, motoarele, 94…
Locotenent comandor Bogdan Florin: Ia-l, te rog…
Locotenent Pătrașcu Sorin: La mine, la mine, așa, gata, te-ai liniștit.
Locotenent comandor Bogdan Florin: Pușca mea…
Maistru militar Banu Gelu: Ce vrei mă…?
Maistru militar Banu Gelu: Înclinat…”neinteligibil”…Înclinat nașpa de tot! Nu mai avem pământ.
Locotenent comandor Bogdan Florin: Dă-mi voie.
Maistru militar Banu Gelu: Suntem răsturnați, nu se poate, băga-mi-aș…
Locotenent comandor Bogdan Florin: Dă-mi voie…Sorin!

Reamintim că, după trei săptămâni de la tragedia din Constanța, Ministerul Apărării Naționale a făcut publice concluziile preliminare privind cauzele prăbușirii celor două aeronave. Subiectul pe larg, AICI – De ce a murit tânărul copilot din Argeș, Sorin Pătrașcu. Concluzii oficiale!

Din informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare.”, transmitea atunci Ministerul Apărării Naționale.

Citește întregul articol realizat de Recorder AICI 

Sursă foto militari: Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA