HerasMed (930 x 122 px)

Asociația Pur și Simplu Verde

Cele mai verzi orașe din lume

După aproape 2 ani de pandemie, Asociația Pur și Simplu Verde propune publicului din România, dar și administrațiilor centrale și locale, o evaluare a modului în care orașele au profitat de măsurile de distanțare, de muncă de acasă și de traficul mai redus, pentru a crește sustenabilitatea și tranziția către zonele urbane mai prietenoase cu mediul.

Citiți și: Pur și Simplu Verde: Împreună pentru o universitate adaptată la inteligența artificială

Din Singapore la Copenhaga, din Africa în Statele Unite, ghidul realizat de Asociația Pur și Simplu Verde trece în revistă măsurile luate în întreaga lume.

La nivel european, sub sloganul “UE planifică orașele verzi ale viitorului”, a început implementarea unui proiect verde inteligent în orașul Lugo din Spania, unde, spre exemplu, echipele de specialiști propun folosirea lemnul de esență tare local în construirea clădirilor, ceea ce ar reduce emisiile de CO2.

Citiți și: Pur și Simplu Verde organizează un eveniment online pentru tinerii interesați de activism de mediu

TRANSFORMAREA UNUI ORAȘ ÎNTR-UNUL VERDE

O astfel de soluție ar putea fi folosită și în România, unde orașele fac abia primii pași pentru a limita traficul și a scoate mașinile din oraș, la fel și în privința spațiilor verzi. Ghidul de bune practici realizat de Pur și Simplu Verde poate servi drept o bază de plecare pentru administrațiile care au nevoie de inspirație.

Transformarea unui oraș într-unul verde pare o mare provocare pentru autoritățile locale. Acest obiectiv poate fi îndeplinit doar prin implicarea și dedicarea atât a autorităților locale cât și a cetățenilor, a mediului de afaceri, universităților și institutelor de cercetare.

Proiectul nostru își propune să pună la dispoziția primăriilor un Ghid de bune practici, cu exemple implementate în alte orașe ale Europei și nu numai, care au condus la creșterea calității vieții cetățenilor și a calității mediului” spune Dr. Mihaela Frăsineanu, expertul în mediu din cadrul proiectului Teens for Green Cities și autoarea Ghidului de bune practici.

Multe state din lume au folosit banii din pachetele de stimulare economică din timpul pandemiei pentru a face orașele și întreaga societate mai prietenoase cu mediul înconjurător.

România mai are o șansă dacă folosește inteligent banii din PNRR care ar trebui sa se ducă în investiții verzi, însă are mult de recuperat față de alte țări europene”, adaugă Dr. Ioana Petrescu, Președintele Pur și Simplu Verde și coautoarea studiului „Evaluating Green Stimulus Packages in Pandemic Context” (Evaluarea pachetelor verzi de stimulare economică acordate în contextul pandemiei), care va fi publicat în volumul Strategica.

ADOLESCENȚII, IMPLICAȚI ÎN DEZBATERI CU PRIVIRE LA VIITORUL ZONELOR DE LOCUIT

Ghidul de bune practici a fost elaborat în cadrul proiectului Teens for Green Cities, proiect finanțat prin Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Proiectul Teens for Green Cities își propune implicarea adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani în dezbaterea publică și creșterea gradului de conștientizare în rândul acestora în legătură cu viitorul zonelor de locuit și cu schimbările care trebuie făcute.

Programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro.

Asociația Pur și simplu verde este o organizație nonguvernamentală, independentă și apolitică, înființată din convingerea că este nevoie de sprijinul și acțiunea societății civile pentru ca România să se dezvolte durabil. Dezvoltarea durabilă este soluția care satisface nevoile oamenilor în prezent, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Misiunea asociației este de a crea o comunitate activă de voluntari, care prin acțiunile lor să producă schimbări durabile în toate domeniile și la toate nivelurile societății.

Foto principal: descriptiv

555×222  MAIA
HerasMed (570 x 90 px)