930×122 CAPRA 5

    DANIEL_CONSTANTIN_LA_ACADEMIA_ROMANA_3

    Consultări Ministerul Agriculturii–Academia Română–Academia de Științe Agricole

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat, în aula Academiei Române, la reuniunea de consultări între MADR, Academia Română și Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu–Sisești” cu privire la principalele linii directoare de dezvoltare pe termen lung a agriculturii românești.

    MADR va organiza, în același scop, reuniuni cu reprezentanți ai patronatelor din agricultură și ai investitorilor străini în domeniul agricol național, precum și cu Comisia Prezidențială pentru Agricultură. Concluziile care se vor desprinde pe parcursul acestor reuniuni se vor regăsi într-un master plan privind dezvoltarea agriculturii românești pe termen lung, ce va fi supus dezbaterii parlamentare.

    DANIEL_CONSTANTIN_LA_ACADEMIA_ROMANA_2Iată declarațiile ministrului Daniel Constantin: „Avem nevoie de linii directoare care să fie respectate de toate partidele politice. Mi-aș dori ca România să se ghideze din punct de vedere al dezvoltării agriculturii în următorii 15-20 de ani pe o strategie bine fundamentată, cu parametri pe care să îi urmărim. Trebuie să identificăm direcțiile principale de dezvoltare a agriculturii, iar acestea să fie agreate de toate partidele politice și să fie cuprinse în acel master plan ce va fi urmărit de toate partidele care vor veni la guvernare în următorii 20 de ani”.

    „Cea mai mare parte a exploatațiilor din România se află astăzi în zona exploatațiilor de sub 1 ha. Avem mai bine de 2 milioane de fermieri care au suprafețe pe care să le lucreze de sub 1 ha. Cea de-a doua categorie, număr de fermieri/exploatații, de 712.000 care au între 1 și 2 ha, 727.000 de exploatații între 2 și 5 ha, ajungând în zona exploatațiilor optime din punct de vedere al agriculturii de 50-100 de ha, dar, din păcate, vedem cu toții că avem doar 7.600 de astfel de fermieri, iar 13.000 dintre aceștia se află în zona exploatațiilor de peste 100 de ha”.

    DANIEL_CONSTANTIN_LA_ACADEMIA_ROMANA_4„În ceea ce privește sectorul de irigații, am spus că dacă dorim să dezvoltăm o strategie pentru agricultura românească, dacă dorim să o renaștem dincolo de resursa de sol, trebuie să ne preocupăm de resursa de apă, dar și de utilizarea eficientă a resursei de apă. Suprafața amenajată, care este un sistem vechi, este de 3 milioane de ha viabilă, iar marginal viabilă în momentul de față avem o suprafață de doar 1,5 milioane de ha, funcțională aproximativ 800.000 de ha și pregătită pentru irigații, dar și viabilă din punct de vedere economic, la costuri suportabile pentru agricultori, de 700.000 de ha. Suprafețele care s-au irigat în ultimii ani au scăzut în mod vizibil. În 2012 suprafața irigată a fost de doar 120.000 de ha, iar pentru anul 2013 există o speranță mai mare pentru că s-au luat măsuri punctuale. Anul trecut s-au alocat peste 100 de milioane de euro, care au fost puse la dispoziția fermierilor pentru a-și moderniza infrastructura. În acest an, obiectivul Ministerului Agriculturii este acela de a identifica surse pentru a reface infrastructura primară. În 2013 sper să putem iriga mult mai multe hectare, prima umplere, finanțată de Guvern, a venit totcmai în acest sens”.

    DANIEL_CONSTANTIN_LA_ACADEMIA_ROMANA_1„Trebuie să găsim o cale eficiență de dezvoltare a consultanței agricole pentru că în acest moment nu mai avem o structură care să răspundă acestei nevoi imediate și în mod profesionist. Un răspuns ar fi Camerele Agricole, dar ele au nevoie de ceva timp pentru a se înființa, a se consolida și pentru a-și găsi rolul în ceea ce privește funcționarea agriculturii și utilitatea în rândul fermierilor”.

    „Programul 2014-2020 va avea 3 subprograme tematice, unul care să răspundă zonei laptelui, altul pentru zona de pomicultură și un al treilea pentru zona montană. Măsura pentru fermele de familie se va deschide în cursul lunii iunie. Prin măsura 121 încercăm să acordăm un ajutor nerambursabil care să ajungă la 50.000 de euro și care să dea posibilitatea fermierilor să-și dezvolte o fermă de familie și să iasă din zona de subzistență și semi-subzistență”. (Articol și fotografii preluate de pe eoficial.ro)

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90