930 x122 grota rece

    petrochim

    Cum rateaza Argesul exporturi de peste 600 milioane de dolari

    Petrochimia din Pitesti asteapta de cateva luni repornirea dupa ce Oltchim, noul sau „patron”, a investit milioane de euro intr-o revizie fara precedent dupa 1990, in timp ce Rafinaria – aflata in patrimoniul austriecilor de la OMV – are soarta incerta. Cum petrochimia si Rafinaria sunt strans legate una de alta, trebuie facute eforturi sustinute pentru ca Oltchim sa reuseasca in demersul sau de a reporni petrochimia. Acesta este mesajul de baza al lui Mariean Neacsu, fost director comercial al Arpechim, in prezent consilier local al municipiului Pitesti.

    Mariean Neacsu se mandreste cu faptul ca in cartea sa de munca nu scrie altceva decat Arpechim. A intrat ca inginer stagiar pe poarta unitatii in anul 1968 iar in 2006 a iesit la pensie din una din cele mai importante pozitii in unitate: director comercial (post pe care l-a ocupat vreme de 5 ani). Stie perfect cum functioneaza platforma Arpechim si afirma ca statul trebuie sa se implice in salvarea uneia dintre cele mai importante companii din Romania.

    „Oltchim trebuie ajutata cu finantare. Daca se reuseste punerea in functiune la capacitate maxima a petrochimiei, atunci se va trece pe profit. Solutiile sunt doua: ori sa se insiste la Comisia Europeana pentru ca Oltchim sa primeasca un ajutor de stat, ori sa fie ajutata zona petrochimiei cu materie prima. Importurile de materie prima nu sunt o optiune, caci ar fi costuri prea mari.

    De aceea trebuie materie prima pentru Rafinarie. Este vital ca Rafinaria sa fie preluata de oricine este interesat ca ea sa functioneze: fie Oltchim, fie alt investitor. Trebuie sa se stabileasca o relatie comerciala de lunga durata cu petrochimia, pe vreo 10 ani, iar activitatea ar fi rentabila.

    Vreau sa va spun ca, in perioada in care eram director comercial, partea de petrochimie realiza exporturi de 600 de milioane de dolari pe an. Produsele sale – toluen, etilena, benzen – erau foarte cautate, si chiar si acum, indiferent de procesare, petrochimia poate fi pe profit asa cum a fost mereu.

    Sunt convins ca statul va interveni, pentru ca studiile vor arata ca profitabilitatea, rentabilitatea sunt evidente. Totul este ca aceste decizii si studii sa nu cada in sarcina oricui, ci a unor specialisti. Platforma Arpechim trebuie si poate fi salvata!”, ne-a declarat Mariean Neacsu.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3