EcoMoto 930×122

    arpechim2_negocieri

    Guvernul va ataca in instanta inchiderea Arpechim. Oltchim ar putea sa cumpere rafinaria

    Guvernul României pare a fi singura solutie după ce Petrom a anunţat că închide Arpechim. În timp ce muncitorii se pregătesc de miting, ieri, la Prefectura Argeş, prefecţii de Argeş şi Vâlcea, parlamentarii celor două judeţe, reprezentanţii Consiliilor Judeţene, şefii Petrom OMV şi directorul Oltchim, Constantin Roibu, au venit pentru a negocia ieşirea dintr-o criză care ar însemna nu doar închiderea Arpechim ci şi a Oltchim, cele două platforme fiind într-o legătură strânsă.

    În urma dezbaterilor, purtate în două runde, în care şefii austrieci s-au arătat extrem de secretoşi şi rigizi, au reieşit şi unele decizii.

    Astfel, Guvernul României va contesta în instanţă decizia Petrom, în calitate de acţionar minoritar. De asemenea, se fac demersuri pentru preluarea Arpechim de către un alt agent economic. Este posibil, dacă Guvernul decide, ca acesta să fie chiar Oltchim, care ar scăpa astfel de faliment. Primele costuri necesare: 160 de milioane, doar pentru menţinerea pe linia de plutire a Arpechim.

    De notat că palamentarii PDL de Argeş au lipsit în masă, dovedind, încă o dată, deşi discuţiile erau purtate la invitaţia prefectului Gheorghe Davidescu, cât de mult le pasă de problemele judeţului.

    Există o ofertă pentru procesarea ţiţeiului

    Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, a anunţat că statul român va contesta decizia Petrom OMV în instanţă şi că există şi un cumpărător interesat:

    „Astăzi a vut loc o întâlnire cu parlamentarii din cele două judeţe, dar în mod special vorbim aici de Argeş, în prezenţa prefectului şi a reprezentanţilor Consiliului Judeţean.

    A fost făcută o analiză având la bază decizia Petrom de închidere a Arpechim. S-a făcut analiza tuturor argumentelor invocate de Petrom şi s-a desprins ca o primă concluzie solicitarea imediată către reprezentantul României în Consiliul de Supraveghere al Petrom de contestare în instanţă a deciziei de închidere, care este o acţiune conform legii. Acţionarul minoritar, în speţă statul român are dreptul să conteste în instanţă decizia. Oricum, în interval de 6 luni nu se poate intreprinde nicio acţiune concretă de dezafectare a unei instalaţii pe platformă.

    În acest interval de timp, au reieşit aici discuţii de relansare economică începând de la oil terminalpână la desfacere de produse petrochimice. Cea mai credibilă soluţie este un contract de procesare a ţiţeiului pe această platformă, astfel revitalizând şi rafinarea şi partea de petrochimie şi nefiind obligat un agent român să facă acest efort. Deocamdată, rămâne confidenţial cine ar putea fi contractantul pentru a nu expune interesele celor care au făcut deja oferte pentru procesare. Există o ofertă acum pentru procesarea ţiţeiului. Următorul pas este o analiză foarte atentă a acestor concluzii împreună cu ministrul Economiei, după care analiza se mută la nivelul premierului, pentru ca Guvernul să aibă toate argumentele şi soluţiile, pentru a revitaliza şi relansa acest lanţ economic atât de important. Nu s-au vehiculat cifre aici, s-a discutat impactul asupra economiei naţionale care este mult mai larg decât de Arpechim”.

    chemat la primăria Piteşti pentru aceste discuţii, acolo unde iniţial se decisese locul discuţiilor”.

    Doar Oltchim a rămas în cursă

    Prefectul Gheorghe Davidescu a descris situaţia din prezent, menţionând şi că iniţial Oltchim şi o firmă azeră au fost interesate de Arpechim, în cursă rămânând doar compania vâlceană: „Petrom a venit decis să închidă Arpechim. Sunt şanse şi speranţe ca atât rafinăria, cât şi petrochimia de la Piteşti să fie salvate. Decizia de închidere a rafinărie Arpechim a fost luată pe 24 martie, dar există un termen de şase luni, care a fost anunţat astăzi de conducerea Petrom, când se va discuta orice variantă de preluare, sub o formă sau alta. (…) Cert este că s-a stabilit astăzi ca nicio capacitate din platforma Arpechim să nu fie afectată, dezmembrată, să se asigure o conservare. Statul român va contesta această decizie.

    Eu am convingerea că sunt interese interne şi statul român, prin vocea primului ministru, a garantat că va face toate eforturile pentru a menţine această funcţionare integrată a Arpechim şi Oltchim.

    Există o posibilitate ca această decizie care s-a luat pe 24 martie să fie atacată în contencios în 30 de zile. Statul român, prin Ministerul Economiei, cu siguranţă va contesta această închidere. Oltchim este al treilea exportator naţional, lasăând la o parte firmele multinaţionale precum Dacia. Deci, nu cred că statul român va neglija şi nu va acorda atenţia necesară pentru acest subiect. Petrom a anunţat că sunt dispuşi la orice variantă. Au motivat că la oferta de vânzare nu au fost decât două firme serioase: Oltchim şi o firmă azeră. Aceasta din urmă s-a retras. Demersurile însă dintre Oltchim şi Petrom pentru preluarea Arpechim din 2010 până acum nu s-au finalizat însă. Este însă foarte adevărat că nu s-a luat o decizie de închidere până acum, şi cred că de acum se vor relua demersurile pentru achiziţionare pentru că există interesul statului român ca şi acţionar pentru a prelua această platformă”.

    Depinde doar de Guvern

    Primarul Tudor Pendiuc a menţionat că Guvernul trebuie să ia în calcul şi faptul că închiderea Arpechim ar însemna şi falimentul Oltchim ceea ce ar produce o gravă criză socială în cele două judeţe: „Am aflat poziţia companiei OMV. Dacă această decizia poate modificată şi în ce condiţii. Ei privesc doar partea economică, pe când noi privim şi probleme sociale, şi asta cerem şi guvernului să facă, pentru că implicaţiile sunt şi în Argeş şi în Vâlcea. Mai sunt şase luni de zile în care guvernul poate interveni. Depinde numai de Guvernul României”.

    Oltchim ar putea prelua Arpechim, dacă vrea Guvernul

    Constantin Roibu a precizat că Arpechim ar putea fi preluat de Oltchim dacă va decide asta statul român, dar că deocamdată nu au fost avansate cifre legate de această tranzacţie: „În situaţia în care acţionarul majoritar, statul român, decide acest lucru, bineînţeles că avem în vedere această variantă, mai ales că partea de petrochimie pe care noi am achiziţionat-o de la Petrom este strâns legată de partea de rafinare. Partea de întreţinere ar fi cea mai simplă, partea cea mai dificilă va fi până când se va face revizia instalaţiilor şi pornirea lor”.

    Întrebat dacă şi cât a cerut Petrom pentru preluarea Arpechim: „Deocamdată nu am discutat acest aspect, noi ştim de decizia Petrom de a închide rafinăria. Petrom este o firmă privată, noi prin acţionarul majoritar, dacă se va hotărâ acest lucru la nivel de Guvern, urmează să facem solicitarea de preluare”.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3