NOR CURIER 930X122

    TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_1

    Ministrul Agriculturii va discuta cu fermierii argeșeni

    Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va veni mâine, 8 noiembrie, în județul Argeș.

    Constantin va ajunge în comuna Albota. Cu începere de la ora 13, la Căminul Cultural din localitate ministrul va discuta cu fermieri din Argeș, cea mai mare parte provenind din zona de sud a județului. Principalul punct pe agenda dezbaterilor va fi Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2010.

    Amintim că Daniel Constantin este și deputat PC de Argeș.

    Ministrul Agriculturii a făcut și astăzi precizări în legătură cu programul PNDR 2014-2020. Potrivit acestuia, sectorul pomicol din România reprezintă una dintre priorități pentru următorii 7 ani, suma totală alocată pentru reabilitarea livezilor și înființarea altora noi cifrându-se la 198 de milioane de euro.

    „În viitorul PNDR vom avea un program complex pentru zona de pomicultură, cu o alocare generală de aproape 200 de milioane de euro. Efectele pe care le dorim sunt de reabilitare a livezilor existente pe un program de reconversie și de replantare de noi livezi similar cu cel din viticultură. De asemenea, prin fondurile alocate procesării vom gândi proiecte integrate nu numai pentru partea de livezi, ci și de colectare și de procesare a produselor respective pentru a avea valoare adăugată”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

    Obiectivul MADR este ca până în anul 2020 România să atingă o suprafață de 200.000 de hectare cu livezi, de la 140.000 de hectare în prezent. Patrimoniul pomicol românesc ocupă acum o suprafață de 142.200 de hectare, în continuă scădere în ultimii cinci ani, de la 207.000 de hectare. Lipsa investițiilor în domeniu a adus multe livezi în declin și paragină. Potrivit datelor MADR, producția totală de fructe în anul 2012 a fost de 1,1 milioane de tone, cele mai importante fiind producțiile de mere (462.900 de tone), și de prune (424.000 de tone). Producția internă asigură 70% din necesarul de consum, cifrat la 1,4 milioane de tone. Anul trecut România a importat în jur de 127.646 de tone și a exportat doar 22.000 de tone. Specialiștii din pomicultură afirmă că producția de fructe realizată în România nu reflectă potențialul real al țării, principalele cauze fiind determinate de faptul că 90% dintre fermele existente sunt sub trei hectare, când ar trebui să existe ferme viabile de 10-20 de hectare. Acestea sunt în prezent administrate de producători persoane fizice. De asemenea, există un grad redus de dotare a exploatațiilor cu mijloace tehnice moderne de producție și recoltare.

     

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90