930×122 CAPRA 5

mall

NOU MALL ÎN PITEȘTI. AVERTISMENT: „E O PROBLEMĂ MARE”

Nou mall în Pitești. Avertisment: „E o problemă mare”. Mâine, 10 septembrie 2018, de la ora 13, la Primăria Pitești va avea loc dezbaterea publică pe tema oportunității construirii noului mall și a blocurilor de locuințe din zona Lânăriei. La eveniment poate participa orice cetățean interesat de această investiție și de soarta orașului, fie că este vorba de vecini sau de alți locuitori.

Citiți și: Oficial! Investiție de 12,5 milioane lei în școlile din Pitești!

Frames Media Netwotk (societate din Ilfov de relații publice, consultanță în comunicare şi web design) vine cu un nou material de presă cu privire la acest subiect, așa cum a mai făcut-o recent (subiectul pe larg, AICI).

“Investiția PK EMERALD S.R.L., a cărei valoare nu a fost anunțată, a stârnit controverse în rândul locuitorilor din zonă, principalele semne de întrebare fiind legate de soluția tehnică propusă pentru construirea podului rutier și de disconfortul creat locuitorilor.

Citiți și: Șocant: Ucis în parcarea unui Vivo Mall din țară de doi livratori

PK EMERALD S.R.L., o firmă înființată anul trecut în București, dar despre care în mass-media s-a vehiculat că ar avea în spate dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital, vrea să construiască un nou mall în zona Tudor Vladimirescu.

Planurile vizează, de asemenea, dezvoltarea unui cartier de locuințe, cu blocuri de 16 etaje, pe o suprafață totată de 13 hectare, deținută de METABET CF și OMNIUM DISTRIBUTION SRL.

Inițiativa pare la prima vedere o veste bună pentru oraș, însă pentru specialiști, pentru vecini și mai ales pentru micii oameni de afaceri ridică multe semne de întrebare.

Potrivit documentelor depuse de dezvoltator pe site-ul Primăriei Pitești, dincolo de faptul că șantierul va fi în imediata apropiere a lacului Prundu, arie naturală protejată înscrisă în Programul “Natura 2000”, cel mai important instrument de protecție a naturii in Uniunea Europeană, construirea mall-ului și a blocurilor de locuințe va presupune ridicarea unui pasaj rutier la doar câțiva metri de casele din strada Dragoș Vodă, care va asigura legătura dintre bulevardul Republicii și strada Târgul din Vale, prin incinta centrului comercial, și a unui sens giratoriu pe strada Târgul din Vale.

Având în vedere că în zona respectivă există multe case și blocuri de locuințe, că mall-ul ar putea atrage un flux puternic de trafic și că lucrările vor afecta spațiile verzi din zonă, Primăria anunță că așteaptă observații și propuneri privind intenția de elaborare a planului de urbanism zonal.

Întrebați ce cred despre construirea pasajului, locuitorii din zonă au ridicat câteva semne de întrebare.

,,Dacă pasajul va trece în apropierea caselor oamenilor, e o problemă mare, de zgomot, nu mai zic de poluare, de vibrațiile create de mașinile mari. În plus, din câte am constatat, acesta va ajunge numai la centrul comercial și nu va deservi și cartierul. Nu mai zic de faptul că se va aglomera puternic această zonă, care este foarte liniștită.”, a declarat un locuitor.

,,Sunt destule semne de întrebare. Nu știm cât va dura șantierul, ce va presupune acesta. Ce efecte va avea pentru teren săpatul fundației. Ne aflăm în apropierea lacului. Îmi este teamă să nu fie probleme. Apoi, din câte știu, zona lacului are caracter de arie protejată. Aveau voie să construiască atât de aproape?”, a declarat un alt locuitor cu ocazia sondajului efectuat în cadrul dezbaterii publice.

,,De ce nu au făcut pasajul la barieră, acolo unde e cel mai aglomerat și vor să îl facă pe deasupra caselor? Voi merge la dezbaterea de la Primărie să întreb cum au gândit această soluție tehnică.”, a declarat un
altul.

Ce se spune în documentația care însoțește cererea de construcție

,,Cartierul Tudor Vladimirescu nu este suficient dotat cu funcțiuni complementare de acest tip (diverse servicii, alimentație publică, activități de «timp liber»). Intervenția propusă va reda/reconverti o zonă industrială și de depozitare aflată în interiorul orașului într-o zonă cu o funcțiune potrivită poziției acesteia. Datorită proceselor macroeconomice și sociale, există un deficit de forță de muncă la nivel de oraș, ducând la o migrație a forței de muncă din zonele învecinate către municipiul Pitești. Acest fapt generează o cerere crescută pentru funcțiunea de locuire”, se spune în documentație.

Potrivit analiștilor de la compania de consultanță Frames, o privire mai atentă asupra investiției trebuie să ia în calcul, dincolo de provocările de urbanism – supra aglomerarea unei zone și așa sufocată de trafic și zgomot – termenii de construcție propuși de dezvoltator, necunoscuți în prezent, cât și identificarea soluțiilor, ca beneficiile rezultate din acest business să se regăsească în economia locală.

Construirea unui nou mall poate fi, la prima vedere, un eveniment salutar, însă trebuie privit în profunzime în privința riscurilor economice. Criza din 2010-2012 a demonstrat că, atunci când mediul de business întâmpină dificultăți, investitorii nu ezită să își retragă finanțările, iar consecințele pot fi dramatice din punct de vedere economic.

Credem că este nevoie ca locuitorii din zonă, mass-media, mediul de afaceri să pună întrebările necesare în cadrul dezbaterii de la Primărie. Implicarea civică, dezbaterea proiectelor de o asemenea anvergură trebuie să devină prioritare la nivel local. Avem prea multe exemple de orașe din țară, inclusiv Capitala, în care s-a construit în neștire, fără să fie calculate efectele asupra mediului, efectele economice și mai ales cele sociale ale unor asemenea investiții.

Dezbaterea de la Primărie, de pe 10 septembrie, dată stabilită – coincidență sau nu – în ziua în care piteștenii sunt ocupați cu începerea anului școlar, poate fi primul pas pe care aceștia pot să îl facă în privința implicării în viața orașului, în care să își afirme opiniile despre dezvoltarea și administrarea acestuia.”, se arată în analiza făcută de Frames Media Netwotk. (Sublinierile aparțin redacției) 

New Profesional Consult-555×222
Pizza Sapori Italia 570 90