930×122 CAPRA 5

    Coperta_codul_muncii

    Patronatele sustin modificarile la Codul Muncii

    Asociatia Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) sustine modificarile propuse de Executiv cu privire la Codul Muncii. ACPR este o alianta patronala formata din noua Confederatii patronale reprezentative la nivel national, recunoscuta de Confederatia Europeana a Patronilor si de Organizatia Internationala a Patronilor (OIP).

    Noul proiect al Codului Muncii propus de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) propune, printre altele, reducerea perioadei de concediu de odihna de la 15 zile integral la 10 zile, contract de munca pe perioada determinata de trei ani si preaviz de 20 de zile, in loc de 15.

    Alte modificari propuse se refera la piata fortei de munca si acestea vizeaza mai multe aspecte legate de contractul individual de munca. Astfel, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca pe perioada executarii contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe perioada executarii contractului.
    Indemnizatia de neconcurenta datorata salariatului nu este de natura salariala si se stabileste prin negociere directa intre salariat si angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

     

    Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune – interese. Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura trebuie sa fie specificate in contractul individual de munca.

     

    Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

    De asemenea, noul proiect al Codului Muncii propus de MMFPS prevede ca la angajare, angajatorul sa poata cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu informarea prealabila a celui in cauza.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90