930×122 CAPRA 5

    SIGLA_SOCAR

    Stat din Caucaz, posibil viitor proprietar la Oltchim și Arpechim

    Una dintre variantele mai vechi vehiculate în contextul privatizării la pachet a Oltchimului și Arpechimului revine în actualitate.

    Este vorba de SOCAR, compania petrolieră și de gaze naturale a statului Azerbaidjan. Ieri, ambasadorul acestei țări la București, Farid Abdinbayov, s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Andrei Gerea. Diplomatul l-a informat pe Gerea că o delegație condusă de ministrul azer al Industriei și Energiei și din care va face parte și președintele SOCAR va vizita România în această toamnă. Principalul scop al vizitei îl reprezintă discuțiile pentru privatizarea în sistem integrat a Oltchimului și Arpechimului, SOCAR putând deveni viitorul proprietar al combinatului vâlcean și al petrochimiei și rafinăriei din Pitești. Ministrul Andrei Gerea a dat asigurări că azerii vor primi informații actualizate cu privire la procesul de privatizare și a cerut ca, în măsura posibilităților, vizita delegației din Azerbaidjan să fie devansată, cu alte cuvinte să se desfășoare cât mai grabnic.

    Cu ocazia vizitei pe care a făcută în vara acestui an în Azerbaidjan, primul-ministru Victor Ponta a invitat compania SOCAR să cumpere la pachet Oltchim și Arpechim.

    Dar cine este SOCAR? Înființată în 1992, SOCAR este compania petrolieră și de gaze naturale a statului Azerbaidjan (țară situată între Asia și Europa, în Caucaz), una dintre cele mai mari companii din domeniu din lume. Se află în România din anul 2011, prin societatea SOCAR Petroleum. Are în țara noastră 20 de benzinării, în 6 județe: Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bihor și Buzău. Urmează să își extindă rețeaua de benzinării și în alte părți ale României. Investițiile sale în țara noastră se ridică, deocamdată, la câteva zeci de milioane de euro. Pentru acest an, bugetul alocat investițiilor din România totalizează 50.000.000 de euro.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90