NOR CURIER 930X122

dezbatere

IOHANNIS ȘI ECHIPA LUI DAU CU NUCA ÎN PERETE

Klaus Iohannis și echipa sa de campanie dau cu nuca în perete refuzând invitația lui Dăncilă la o dezbatere electorală. Nu știu și nu mă interesează dacă din punct de vedere al strategiei electorale este bine sau nu pentru candidatul Iohannis să refuze. Nu știu și nu mă interesează dacă din punct de vedere al strategiei electorale o astfel de dezbatere este bună sau nu pentru candidatul Dăncilă. Însă interesul public și exercițiul democratic cer/presupun dezbatere.

Citiți și: Președintele Iohannis a fost dat dispărut!

Motivele invocate de Iohannis și echipa lui pentru refuz sunt ridicole („eu discut direct cu cetățenii și jurnaliștii” sau „nu vrem să legitimăm un candidat care ar trebui mai întâi dus la școală”). Dacă Dăncilă îți este inferioară intelectual, și îți este, dovedește-o inteligent într-o dezbatere față în față. Sau nici măcar de a dovedi ceva nu e nevoie. Pur și simplu vii la dezbatere, ca un candidat stăpân pe situație și pe vorbele tale.

Pe de altă parte, că ne place sau nu, Dăncilă, așa mediocră cum e, a fost votată de două milioane de români. Cu atât mai mult cu cât ești și președintele lor, fie doar și din respect pentru ei te duci la dezbatere.

Citiți și: Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii. Aceasta a depus jurământul

Bun, fiecare candidat e liber să-și aleagă strategia pe care și-o dorește. Dacă Iohannis și echipa lui au stabilit, probabil pe baza unor studii bine fundamentate, că dezbaterile îl dezavantajează pe președinte sau că refuzul dezbaterilor nu îi deranjează pe votanții fideli ai acestuia, atunci să acționeze în consecință.

Însă și eu sunt liber să constat și să trag o concluzie: dacă va refuza definitiv și irevocabil dezbaterea, după cum a dat de înțeles și astăzi, Iohannis a pierdut votul meu. Vot pe care altfel, din varii motive obiective și raționale, eram pregătit să i-l dau. Nu ies la vot. Cu atât mai mult cu cât refuzul dezbaterii vine la capătul unui mandat în care președintele Iohannis nu a acceptat să acorde nici măcar un singur interviu televizat în direct. Or, democrația presupune și dezbateri față în față, și a răspunde la întrebări incomode.

Iohannis va câștiga un nou mandat de președinte. Și e bine că va fi așa în condițiile în care contracandidatul lui în al doilea tur al prezidențialelor este Viorica Dăncilă, o rușine ca (fost) premier, o rușine ca politician. În lipsa dezbaterilor, va fi, însă, o victorie cenușie.

PS: “Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori”, scrie președintele încercând să-și argumenteze refuzul.

De fapt, Iohannis tocmai a enumerat câteva motive care ar justifica și ele o dată în plus participarea sa la o dezbatere electorală cu Dăncilă. O dezbatere la care ar fi avut “munție” din belșug nu numai să își domine copios adversarul, ci și să mai convingă și alți români că el este alternativa corectă. Desigur, corectă pentru binele românilor, pentru că binele lui politic și binele lui electoral nu mă interesează.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3