930×122 CAPRA 5

coronavirus

ŞASE LUNI CU VIRUSUL COVID-19 ÎN ROMÂNIA

În data de 26 februarie 2020 era anunţat oficial primul caz al unui pacient Covid-19 depistat pe teritoriul ţării noastre. Cu Victor Costache ministru al Sănătăţii la acea vreme, debutul epidemiei a fost lent, din acest motiv multă lume a rămas nepăsătoare şi fără griji faţă de ceea ce putea urma.

Citiți și: De ce s-au înmulțit morțile subite! Explicații

Ulterior, ca şi pe teritoriul altor state, şi în România virusul a generat o criză sanitară gravă cu zeci de mii de cazuri pozitive (80.390 potrivit ultimelor date), restricţii la nivel de Stare de Urgenţă, haos în spitale, activităţi suspendate şi multe măsuri contradictorii, respectiv controversate.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat Starea de Urgenţă pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, din 15 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Citiți și: Situaţia epidemiologică din judeţul Argeş, 11 martie

La acea dată aveam doar 158 de cazuri confirmate pozitiv, însă marea problemă era numărul mic de teste efectuate, motiv pentru care opinia publică (exceptând „negaţioniştii”) era de părere că nu reflectă realitatea.

Pe 26 martie, ministrul Costache demisionează şi este înlocuit de Nelu Tătaru.

Adevărata explozie s-a produs în Starea de Alertă care a fost instituită din 15 mai. La aproximativ o lună de la anunţarea măsurilor de relaxare, numărul de cazuri noi a început să crească îngrijorător, depăşind 300 de cazuri zilnice. De pildă, dacă la 15 mai aveam 190 de cazuri noi, pe 14 iunie (FOTO) fuseseră anunţate 320 de noi pacienţi Covid.

Foarte multă lume a continuat să ignore măsuri precum păstrarea unei distanţe fizice, evitarea grupurilor numeroase, precum şi purtarea măştii care nu era la acea vreme obligatorie.

Din acest motiv, creşterea a continuat accentuat, atingând cifre alarmante şi autorităţile fiind nevoite să impună noi măsuri restrictive în cadrul Stării de Alertă. De la 1 august, masca a devenit obligatorie în spaţii închise, iar alte măsuri precum funcţionarea localurilor au fost luate, distinct, la nivel de autorităţi locale şi judeţene.

Recordul de noi îmbolnăviri (1.454 cazuri) a fost raportat pe 13 august (FOTO).

În acest moment, ne aflăm pe o pantă descendentă, în ultimele trei zile fiind raportate cifre în jurul a 1.000 de cazuri noi, cu aproximativ 33% mai puţin decât în vârful de la mijlocul lui august.

Marea problemă este că, în continuare, nu avem nicio certitudine, nici măcar cu privire la cifrele anunţate de autorităţi pe care personal le consider orientative. În anumite judeţe, s-au descoperit erori în centralizarea cazurilor noi confirmate şi chiar a deceselor.

Nu avem o certitudine cu privire la un tratament eficient, dovada că deşi numărul cazurilor scade, numărul deceselor a rămas pe acelaşi plafon sau chiar a crescut. Procentul ridicat de cazuri fatale în ATI dovedeşte că nu avem un medicament minune.

Nu avem o certitudine cu privire la cum se vor organiza cursurile din şcoli şi grădiniţe.

Nu avem o certitudine cu privire la data apariţiei unui vaccin.

Nu ştim cum va fi gestionată situaţia în sezonul rece, când vom lupta şi cu formele sezoniere de gripă, pe lângă noul coronavirus.

Un singur lucru e clar: fiecare individ trebuie să se protejeze, masca şi distanţarea fizică fiind instrumente universal valabile în orice tip de epidemie sau pandemie cu viruşi.

(Sursa FOTO: stirileprotv.ro)

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90