Eurial 930 x 122

caine

Îngrijorător în Carpații Meridionali! Specialiștii confirmă o nouă „specie” de prădător

Îngrijorător în Carpații Meridionali! Specialiștii confirmă o nouă „specie” de prădător

Citiți și: Atacată în drum spre școală! Fetiță de 6 ani, grav rănită

Fundația Conservation Carpathia a finalizat studiul de monitorizare genetică la specia lup (Canis lupus).

A determinat numărul lupilor din Carpații Meridionali, pe o suprafață de 1.400 km², zonă care se suprapune cu partea estică a Munților Făgăraș, Munții Piatra Craiului, Iezer‑Păpușa și Leaota.

Citiți și: Un pui de cățel, de doar 2 luni, lăsat să moară în mașină! Stăpâna l-a uitat acolo

Studiul a analizat amprentele genetice ale speciei, echipa de monitorizare a faunei colectând 503 probe non‑invazive de ADN.

Datele au fost corelate cu rezultatele imaginilor de pe camerele de luat vederi instalate pe principalele trasee utilizate de lupi în aria de studiu.

Pe baza frecvenței cu care au fost observați indivizii pe camerele instalate de cercetători în pădure, a fost estimată abundența și densitatea populației, parametri esențiali pentru protejarea acestei specii și pentru punerea în practică a unei strategii de conviețuire cu comunitățile locale.

În cadrul studiului au fost identificați 48 de indivizi unici, 27 de masculi, 20 de femele și un hibrid lup‑câine.  

După analizarea gradului de rudenie, 40 de lupi și hibridul au fost grupați în șase haite. Ceilalți 7 lupi nu au putut fi atribuiți unei haite și sunt considerați animale aflate numai în tranzit sau animale care aparțin unor haite vecine și care au fost detectate întâmplător la limitele de teritorii ale haitelor noastre.

Îngrijorător în Carpații Meridionali! Specialiștii confirmă o nouă „specie” de prădător

Rezultatele studiului indică, de asemenea, schimbări ale perechilor de reproducere și schimbări neprevăzute în componența haitelor. Astfel, de‑a lungul celor trei ani de studiu au fost detectate modificări ale perechilor reproducătoare la 2 din 6 haite.

Hibridizare între lupi și câini

Studiul confirmă prezența unui hibrid lup‑câine, acesta fiind prima confirmare genetică oficială în Munții Carpați.

Deși hibridizarea pare a fi o amenințare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua și poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincție totală a acestei specii.

În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii hoinari care au apărut în habitatul lupilor. Prezența lor pune în pericol sănătatea genetică a populației de lupi pentru următoarele decenii.

La 3 detecții ale lupilor pe camerele de monitorizare, în habitatul forestier, apare și o detecție a câinilor fără stăpân.

Detalii pe marginea subiectului, AICI. 

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570 X 90 CAPRA 3