SPALATORIE MURAY  930×122

fagaras

Atenție, lupii!

Fundaţia Conservation Carpathia a făcut publice rezultatele preliminare ale unui studiu de monitorizare pe baza ADN a populaţiei de lupi din Munţii Făgăraş, densitatea estimată fiind de 2,35 la 10.000 de hectare, semnificativ mai mare decât în ţările din Europa de Nord, dar de două ori mai mică decât densitatea din Parcul Yellowstone din SUA, anunță psnews.ro.

Citiți și: Strângere de donații pentru reconstrucția ecologică în Munții Făgăraș

Specialiştii fundaţiei au început activitatea în iarna 2017-2018 şi au completat cu date în fiecare iarnă, până în prezent.

Studiul demonstrează că un program de monitorizare pe termen lung poate fi dezvoltat în Carpaţii româneşti şi că poate schimba managementul faunei sălbatice, astfel încât luarea deciziilor să fie făcută pe date ştiinţifice.

Citiți și: Risc de avalanşă în Făgăraş

Fundaţia Conservation Carpathia gestionează 78.000 hectare (5 fonduri cinegetice) în sud-estul Munţilor Făgăraş, unde crează un model de convieţuire a oamenilor cu animalele sălbatice bazat pe prevenţie – intervenţie – compensare.

Conform sursei citate, prevenţia presupune donarea de Ciobăneşti carpatini şi instalarea de garduri electrice pentru a întări paza de noapte în gospodăriile sau fermele localnicilor de sub munte, până în prezent fiind donaţi 46 de astfel de câini şi fiind puse la dispoziţie gratuit 40 de garduri electrice, care sunt eficiente.

Intervenţia presupune crearea unor echipe de intervenţie rapidă, care să acţioneze pentru rezolvarea conflictelor directe dintre animale sălbatice şi localnici, iar din mai 2019 până în prezent cele două echipe au răspuns la 508 sesizări. Totodată, măsurile compensatorii presupun înlocuirea în timp real a animalelor domestice omorâte de carnivore mari, fiind donate 38 de oi şi 9 vaci în schimbul celor pierdute de 22 de locanici.

(Foto: descriptiv)

SPALATORIE MURAY  555×222

Comentarii

Donaris 570×90