New Profesional Consult 930 x 122

fc arges volei

Roxana Davidescu, despre reuşite şi sacrificiu în sport. „Îmi pare rău că nu pot să îmi fac o clonă”

Roxana Davidescu, noul team-manager al echipei de volei a FC Argeş, a vorbit într-un interviu exclusiv ePiteşti despre importanţa sportului, despre susţinerea în sport, despre înfrângeri, reuşite şi sacrificii. Şi nu în ultimul rând, despre viitorul sportului – copiii.

Citiți și: Dramă în Sportul Românesc! A jucat la Dacia Pitești și a murit la doar 46 de ani

Reţinem că e valabil şi viceversa: viitorul copiilor este sportul, într-o lume în care domină telefoanele şi social media. Din acest motiv şi nu numai, Roxana îndeamnă părinţii să-i aducă pe cei mici la sport.

ePiteşti: Roxana, pentru început, spune-ne ce planuri ai la FC Argeş Volei?

Citiți și: Conferința de presă a meciului de volei România – Cehia

În contract sunt antrenor secund cu atribuţii de manager. Antrenez şi copii, şi echipa mare. Obiectivul echipei este revenirea în Divizia A1. Sperăm cu această revenire şi cu ajutorul comunităţii, să creem un istoric, să creştem valoarea acestui sport la nivel local, să-l popularizăm fiindcă multă lume nu ştie de această opţiune – voleiul. Părinţii trebuie să ştie că pot să îşi aducă copiii la acest sport în cadrul Liceului cu Program Sportiv, unde avem secţie de volei.

Odată cu promovarea sperăm şi la un buget cât mai bun pentru a ne ajuta să rămânem în divizia A1. Mulţumim domnilor consilieri şi domnului Primar pentru susţinere. Tot timpul au fost alături de noi, aşa cum au putut dânşii. Încercăm să ne facem treaba cu brio şi la nivel de divizia A1. Din păcate, anul trecut am retrogradat. Am avut ghinion, jumătate din lot a fost afectat de COVID. La ultimul turneu, jumătate din echipă a fost „covidată”. Ne-am prezentat la baraj doar cu jumătate din lot. Atunci nu am putut să ne ridicăm la adevărata noastră valoare.

Pentru promovare, suntem ok cu cât avem acum, depinde şi de evoluţia economică – scumpirile care se anunţă, spre exemplu. Uşor nu este, dar ce avem momentan asigură un climat pentru promovare. Dar pentru a face un lot puternic pentru divizia A1 ne mai trebuie încă pe atât.

Toţi cei care investesc în sport trebuie să ştie că fără bani nu se poate face performanţă. Sportivii şi staff-ul sunt oameni, iar pentru rezultate trebuie să le oferi. Ca să ceri, trebuie să oferi.

Se poate face mai mult pentru ca populaţia acestui oraş să ia în seamă şi această ramură sportivă. Putem să ieşim cu mai multe pe piaţă.

 

 

ePiteşti: La ce trebuie să se aştepte cineva care începe să practice volei?

Voleiul, ca toate sporturile, implică foarte multă disciplină. Să faci performanţă fără disciplină nu se poate. Voleiul dezvoltă şi spiritul de echipă, altruismul, numeroase calităţi motrice, te dezvoltă fizic. Te ajută să devii înalt, longilin, dacă te mai ajută şi natura, dacă ai genă e şi mai bine. Făcând acest sport, mulţi copii cresc în înălţime. La volei, cele mai bune aspecte sunt săriturile.

Devii conştient de faptul că orice acţiune a ta îi împlică pe ceilalţi. Aşadar, voleiul nu te dezvoltă doar fizic, ci te modelează şi la nivel psihic.

Când eram mică, eram înnebunită să mă duc la sală. Mi-a plăcut tot timpul mişcarea şi să fiu într-o echipă. Înainte am făcut doi ani de atletism şi nu mi-a plăcut să alerg, să concurez singură pentru ceva anume. De aceea m-am îndreptat către volei, sport de echipă. Îmi place lucrul cu oamenii.

ePiteşti: A fost greu la început, când ai intrat în meciuri oficiale?

Nu a fost greu, a fost emoţionant. Dar sunt nişte emoţii care te întăresc de la an la an. Creşti odată cu competiţia. Îţi creşte curajul, ambiţia, îţi doreşti să învingi, joci tot timpul cu un adversar care poate să contracareze valoarea ta.

ePiteşti: Cum decurge o zi din viaţa unei voleibaliste?

Începe prin pregătirea ghiozdanului de antrenament, alimentaţie – mai ales ca şi copil este foarte importantă, antrenament, şcoală, iar antrenament, teme – dacă vorbim de copii şi apoi o iei de la capăt. Trebuie să-ţi organizezi bine timpul şi să fii şi apt, să dai randament. La două antrenamente pe zi vorbim deja de elevii de liceu. La copii, un antrenament pe zi este suficient.

ePiteşti: Unde găseşti tinerele talente?

Când am început acest proiect de revenire a voleiului în Piteşti, am început cu 7 jucătoare din cadrul LPS şi alte 9 jucătoare cu experienţă, plus două jucătoare din străinătate. Noi ne focalizăm să creştem valori la nivelul Liceului cu Program Sportiv,  şi aceşti copii să meargă mai departe către marea performanţă.

ePiteşti: Care este vârsta potrivită pentru a începe volei?

Ideal e să înceapă undeva la 8, 9, maximum 10 ani. Cam de aici se începe faza de selecţie. La aceste vârste sunt cât de cât dezvoltaţi motric, au cunoştinţe vizavi de ce înseamnă alergare, căţărare, deplasare etc. Dacă îi iei prea de mici, îi iei şi îi înveţi să se lege şi la şireturi, îi înveţi absolut tot. Iar calităţile unui copil se văd după un an, doi de muncă.

ePiteşti: Unde se antrenează cei mici?

Avem suportul Şcolii nr. 2 care ne-a pus sala la dispoziţie pentru copii şi juniori.

ePiteşti: Care este prima condiţie în acest sport?

Copilul trebuie să aibă dorinţă de a se mişca. Marea majoritate a părinţilor, când vin să-şi aducă copiii la un sport, nu vin cu gândul să facă performanţă. Vor în primul rând pentru mişcare. „Trebuie să te mişti”. Pe vremea noastră nu erau telefoane, atâtea programe la televizor, meditaţii şi tot felul de extra-activităţi. Noi veneam de drag, ne bucuram că avem ceva de făcut.

ePiteşti: În afară de volei, ce alte pasiuni mai ai?

Îmi place dansul, să citesc, îmi plac şi călătoriile foarte mult. Datorită voleiului, am văzut foarte multe locuri frumoase din ţară, dar şi din afară.  Un om care face sport are şi foarte multe hobby-uri.

La mine sportul a fost şi este o pasiune. A fost vorba de depăşirea condiţiei, din toate punctele de vedere: valoric, financiar ş.a.m.d. Am dobândit doar prin muncă, ambiţie, sacrificii. Dacă renunţi din prima, nu reuşeşti. E valabil peste tot. Fără luptă nu reuşeşti şi în sport nici atât. Sunt şi sacrificii odată ce ajungi la marea performanţă. Când îţi faci şi o familie, sacrifici timpul petrecut cu ea. În cazul meu, sacrific foarte multe.

Nu îmi pare rău, decât pentru faptul că nu pot să îmi fac o clonă, să fiu şi cu familia, şi cu echipa de volei în acelaşi timp.

Despre Roxana Davidescu

Roxana Davidescu şi-a început cariera la Pitești şi, mai mult decât atât, face parte din prima generaţie a Liceului cu Program Sportiv „Viitorul” din municipiu, de când s-a înfiinţat în 1995.

Roxana s-a născut pe 30 septembrie 1981. Activitatea sa la nivel profesionist cuprinde perioada în care aceasta a activat ca jucătoare (LPS Viitorul Pitești, Dacia Pitești și CS Dacia Mioveni – 1998/06) și anii pe care i-a petrecut pe banca tehnică ca antrenor secund al FC Argeș Volei (2016-prezent).

Din 2005, Roxana Davidescu este profesor titular al catedrei de volei la LPS Pitești.

Kaia 555×222
570 X 90 CAPRA 3