930 x122 grota rece

    VALERIU TURCAN: „ANTONESCU JOACĂ TOTUL PE O SINGURĂ CARTE, A REFERENDUMULUI”

    Analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial, vorbește într-un interviu despre pacea din USL și perspectivele electorale ale Uniunii Social Liberale și ale dreptei. În interviul acordat pentru ziare.com, Turcan analizează și candidaturile pentru președinția țării, rolul pe care îl joacă Traian Băsescu în disputa politică, dar și relația dintre Victor Ponta și baronii PSD din țară.

    „Pacea din USL e de nevoie, temporară”

    USL a depășit momentul dificil, riscul de rupere a fost amânat sau eliminat?
    -E o pace de nevoie, temporară, pentru a evita erodarea reciprocă înaintea unui test electoral. Tocmai ideea de liniște, înțelegere și colaborare a ajutat USL să obțină acel vot covârșitor. Este, însă, și o pace de fațadă, pentru că pe liste separate nimeni nu va trage la caruța altuia. Fiecare partid va acționa în baza unei strategii proprii, va comunica pe teme care îl avantajează, tocmai pentru a se diferenția. Vom constata cu toții că tema unei noi Constituții va fi exploatată în principal doar de PNL. În ceea ce privește PSD, cu un obiectiv de 42-45%, nu își va permite să mobilizeze la vot oameni asupra cărora nu are certitudinea că sunt votanți ai săi. Dincolo de discursul oficial, poporul PSD-ist nu simte că modificarea Constituției ar fi și tema lui. În plus, dacă e un partid în România unde există credința că funcția de președinte îi revine aproape de drept acela e PSD. Dacă va scoate 42%, să zicem, oare ce ar putea împiedica PSD să obțină și funcția de președinte al României pe oricare dintre Constituții? De asemenea, merită de remarcat faptul că, acum câteva zile, UDMR a dat un semnal bine țintit, prin vocea d-lui Kelemen Hunor, care evoca posibilitatea ca UDMR să nu propună un candidat pentru funcția de președinte al României. În tot acest context, cum să refuze PSD șansa de a guverna România 10 ani, începând din 2014?

    Cum explicați decizia USL de a comasa europarlamentarele cu referendumul? Cine are de câștigat din ea?

    -Era un obiectiv politic important și probabil că s-au gândit că va fi un stimul suplimentar pentru creșterea participării. Doar că europarlamentarele sunt „moartea pasiunii” în multe țări ale Uniunii Europene. Un referendum pe Constituție nu va da în niciun caz adrenalina necesară. Liberalii au cele mai grele obiective, să scoată 25% scor pe liste separate și să convingă opinia publică de ceva ce nici președintele Băsescu nu a reușit, și anume că marea problemă a României e Constituția. Cum transformi un subiect care este de interes doar pentru elitele politice într-unul aducător de voturi, iată marea provocare a campaniei PNL. Victor Ponta își atinge toate obiectivele – are liste separate, dar și linistea în guvernare după un șir de înfrângeri. Cred că pentru Victor Ponta liniștea în coaliție într-un asemenea moment e un mare ajutor.

    PNL este într-o situație dificilă, fiind cel care decontează cel mai mult efectele guvernării de stânga. De ce nu pleacă? Mai controlează Antonescu PNL-ul asa cum reușea inainte?

    -Nu e chiar așa simplu să pleci când printr-un vot covârșitor ai primit România pe mână. Apoi, cum vrei să tragă primarii când îi deconectezi de la resurse, și acelea mai puține decât așteptau? Și dacă pleci, când e bine să o faci și care e cel mai bun motiv? Nu e o decizie simplă și ezitările pleacă de la realitatea că e o diferență mare între cât pot mobiliza baronii PSD și cat o pot face baronii PNL, din care majoritatea sunt la primul mandat. Cărțile de jucat vor deveni foarte clare în funcție de cât reușește să scoată partidul pentru propriul candidat la președinție, precum și în functie de campania pe care o va derula președintele partidului. Tehnic, pentru Crin Antonescu campania de referendum poate fi o extraordinară ocazie să își consolideze profilul prezidential, după șansa pe care nu a fructificat-o în vara lui 2012. Dintr-un anumit punct de vedere, dl. Antonescu joacă totul pe o singură carte, cea a referendumului.

    Președintele ar fi precizat dacă funcția de prim-ministru este un obiectiv”

    Ce transmit despre situația României vizita d-nei Nuland și intentia PE de a impune sancțiuni ultrasevere pentru țările care încalcă statul de drept, în raport cu principalii noștri parteneri, și cu ce efecte previzibile?
    -Statele mari vor lucra cu orice guvern, să nu ne facem iluzii. Lui Victor Ponta i s-a dat mult credit, au fost garanții, probabil, că este un om de viitor, decis să se rupă de practicile trectului, dar ulterior au apărut derapaje, unul după altul. Cred că semnele de întrebare sunt legate de cum înțelege Victor Ponta independența justiției și libertatea presei. Și, de asemenea, cred că sunt multe semne de întrebare legate de practicile unor asociați politici din cercul zero al domniei sale. Flexibilitatea e un lucru apreciat la oamenii politici, dar nu și când privește valori democratice de neatins. Cred că unii diplomați realmente au dificultăți în a se lămuri care sunt acele valori pe care Victor Ponta le consideră de neatins.

    Traian Băsescu este într-o ofensivă susținută de recuperare a popularității. Ce urmărește președintele, aflat, teoretic, pe final de carieră politică? Un mandat de premier, dupa cum lasă să se înțeleagă Sebastian Lazaroiu?
    -Președintele este un om cu o capacitate redutabilă de influență. Are de apărat o moștenire politică. Putem observa preocuparea pentru a asigura un echilibru democratic în fața unei coaliții care se comportă ca o mașina condusă de două persoane în același timp, fiecare apăsând când pe accelerație, când pe frână, după cum dictează propriul interes. Dl. Președinte ar fi precizat dacă funcția de prim-ministru este un obiectiv.

    Deocamdată președintele nu pare a avea niciun candidat căruia să dorească să îi predea ștafeta și nici un partid solid ca vehicul electoral. Ce anticipați din acest punct de vedere? Este posibilă o împăcare cu PDL și în ce condiții?

    -Parteneriatul cu PDL a fost unul puternic, de durată, în momente critice și eu cred că va fi foarte greu de argumentat în favoarea altei construcții, că se cheamă Mișcarea Populară sau altcumva. Chiar și în actuala situație, de răceală evidentă, și președintele, și PDL acționează, separat, necoordonat, pentru apărarea instituțiilor și a ideii de justiție independentă. Eu cred că este posibilă o împăcare, fie după europarlamentare, fie după prezidențiale.

    Imaginea pe care o are în ochii baronilor PSD i-ar putea cauza probleme lui Ponta”

    Deja avem câteva candidaturi anunțate pentru presedinția României, Antonescu, Predoiu, MRU. Altele sunt deocamdată probabile, de exemplu a lui Victor Ponta. Nici Sorin Oprescu nu exclude varianta. Cine credeți că va lua, până la urmă, startul prezidențialelor și cu ce șanse?

    -Cred că actualul context va cunoaște schimbări importante după alegerile pentru Parlamentul European. Scorul de la europarlamentare va fi important pentru că va seta ierarhia și va fi urmat de o creștere suplimentară pentru partidul nr.1. De aceea o evaluare precisă se va putea face doar după acest scrutin. Dacă PSD atinge 42%, singura soluție va fi un candidat al opoziției credibil în critica sa față de PSD. În termeni de discurs, cred că se resimte lipsa temei locurilor de muncă și a măsurilor pentru creștere economică și atragere de investiții. E o temă pe care Victor Ponta, de exemplu, o evită în permanență.

    După pierderea masivă de imagine externă, candidatura lui Victor Ponta a devenit mai riscantă pentru liderul social-democrat?

    -Nu cred, pentru că el, dacă va candida, va candida în țară. Nu imaginea externă, ci imaginea pe care o are Victor Ponta în ochii baronilor locali ar putea cauza probleme. În noaptea în care dl. Năstase a fost încarcerat din nou, baronii PSD au realizat șocați că sloganul Dreptate până la capăt se referă și la ei. Totul depinde de scorul pe care îl va lua alianta PSD-UNPR-PC în mai. Asta nu înseamnă că prin toate declarațiile pe care le face, Victor Ponta nu își epuizează din creditul pe care l-a avut la un moment dat în fața partenerilor României.
    Dreapta este un câmp de luptă. Vedeți posibilă o unificare în această zonă? Când și în ce condiții?

    -Performanța la europarlamentare e condiția. Cred că unificarea va putea deveni realitate dacă toți doritorii acceptă acel principiu universal că numărul de condiții în politică trebuie să fie direct proporțional cu numărul de voturi câștigate. (Preluare ziare.com. Intertitluri: ePitești.ro)

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3