New Profesional Consult 930 x 122

barbat ingropat

ITM Argeș, anunț important privind tragediile în care doi bărbați au murit prinși sub pământ

ITM Argeș, anunț important privind tragediile în care doi bărbați au murit prinși sub pământ

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

În contextul celor două tragedii din Argeș, în care doi bărbați au murit după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste ei, ITM vine cu o serie de recomandări pentru angajatori:

,,Având în vedere evenimentele care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș informează asupra următoarelor obligații ale angajatorilor:

Citiți și: Controale fulger! Patroni ”arși” la buzunar

– asigurarea echipamentelor de muncă pentru sprijinirea malurilor:

Echipamentele de muncă utilizate în scopul sprijinirii malurilor săpăturilor sunt cele stabilite în soluția dată de proiectantul lucrării.

Aceste echipamente trebuie să asigure următoarele  cerințe generale:

– protecția lucrătorilor pe toată înălțimea șanțului;

– protecția lucrătorilor pe toată lungimea frontului de lucru (inclusiv traseul de acces în și din sapătură);

– protecția lucrătorilor pe perioada de montare și demontare a echipamentului de muncă.

– asigurarea  accesului în condiții de siguranță a lucrătorilor în și din săpătură:

Accesul în și din săpătură se poate realiza:

ITM Argeș, anunț important privind tragediile în care doi bărbați au murit prinși sub pământ

– pe o pantă la capătul șanțului săpat. Traseul de ieșire/intrare la frontul de lucru trebuie să fie asigurat din punct de vedere al riscului de surpare a malurilor;

– cu ajutorul unei scări. Utilizarea acestei scări trebuie să se facă în condițiile prevăzute de legislația specifică potrivit prevederilor H.G. nr.1146/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă și dispozițiilor H.G. nr.300/2006 privind cerintele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.

– asigurarea măsurilor necesare pentru a evita încărcarea suplimentară a marginii         canalului săpat prin :

– depozitarea pământului excavat (încărcare statică);

– permiterea traficului greu în apropierea șanțului (încărcare dinamică datorată vibrațiilor);

– asigurarea instruirii specifice pentru personalul care utilizează echipamentele de muncă în activitatea de sprijiniri de maluri:

– instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă care trebuie să cuprindă măsurile de securitate din instrucțiunile de utilizare a echipamentului de muncă.

– controlul aplicării de către toți lucrătorii a măsurilor stabilite prin instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă:

–  se vor nominaliza persoanele pentru realizarea măsurilor de securitate prin instrucțiunile   proprii de securitate și sănătate în muncă și dacă au realizat aceste măsuri;

– se va urmări dacă persoanele responsabilizate prin stabilirea de atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă în ”fișa postului” au îndeplinit aceste atribuții.”, transmite ITM Argeș.

Mai multe informații despre cele două cazuri puteți re (citi) în materialele publicate de ePitești AICI și AICI.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90