Donaris 930 x 122

masini

Lovitură pentru un samsar de mașini!

Lovitură pentru un samsar de mașini!

Citiți și: Aceste mașini vor fi interzise!

În urma inspecțiilor fiscale finalizate în ianuarie 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat cazul unei persoane fizice care, deși vindea constant mașini second-hand, nu achitase TVA-ul aferent tranzacțiilor după ce depășise plafonul de scutire.

Astfel, persoana respectivă a fost obligată să achite taxa retroactiv pentru perioada iulie 2016 – decembrie 2020.

Citiți și: Se face ITP mai des pentru aceste mașini!

Pentru că, în urma tranzacțiilor, se depășise plafonul de scutire de TVA (care pe-atunci încă era de 220.000 de lei), contribuabilul era obligat să devină plătitor al taxei, ceea ce nu s-a întâmplat.

„În perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2020, persoana impozabilă verificată a achiziționat autovehicule second hand în scopul revânzării, desfășurând o activitate economică în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate, având în vedere numărul, valoarea și repetabilitatea în timp a acestor vânzări, potrivit prevederilor legale.

Organele de inspecție fiscală au constatat că, la sfârșitul lunii mai 2016, contribuabilul verificat a realizat venituri comerciale din vânzarea autovehiculelor rulate în sumă de X lei (sumele din raport sunt anonimizate de ANAF – n. red.), depășind astfel plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei, având obligația ca, în termen de zece zile de la sfârșitul lunii mai 2016, să solicite înregistrarea în scopuri de TVA (…).

Contribuabilul verificat nu s-a înregistrat în scopuri de TVA – în conformitate cu prevederile legale, acesta ar fi trebuit să devină persoană fizică impozabilă plătitoare de TVA începând cu 1 iulie 2016”, scrie în raportul citat.

În aceste condiții, inspectorii fiscali au calculat TVA-ul ce trebuia plătit pentru perioada iulie 2016 – decembrie 2020 și au emis o decizie de impunere prin care au obligat persoana fizică la achitarea retroactivă a taxei.

Detalii, AICI – O persoană care vindea mașini second hand, obligată de ANAF să plătească TVA retroactiv pentru o perioadă de peste patru ani

Sursă foto descriptiv: YouTube / Andy Popescu

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90