Eurial 930 x 122

decizie

Ministerului Apărării Naționale, decizie în premieră!

Ministerului Apărării Naționale (MApN) a luat astăzi o decizie în premieră.

Citiți și: Decizia UE care schimbă tot! Statul, obligat să plătească despăgubiri

Începând de vineri, 15 aprilie, prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate.

Motivul din spatele acestei decizii

„Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice.”, se arată într-un comunicat al MApN.

Citiți și: Decizii cruciale privind salariile! Ce se întâmplă cu leafa minimă

Tragedia din luna martie – Opt militari români, printre care și un argeșean, și-au pierdut viața 

Reamintim astfel, de tragedia aviatică din 3 martie, care s-a soldat cu decesul a opt militari români. Printre ei se afla și copilotul argeșean, Sorin Pătrașcu, în vârstă de doar 27 de ani.

Militarii și-au pierdut viața după ce un avion MIG-21 LanceR şi un elicopter IAR 300 Puma s-au prăbuşit lângă Cogealac. Elicopterul, în care se afla și Sorin, pornise într-o misiune de căutare și salvare a aeronavei MIG-21 LanceR, care dispăruse de pe radar. Subiectul pe larg, AICI – Argeșean de 27 de ani, mort în tragedia de la Constanța.

„În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.”, se mai precizează în comunicat.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani. Cele trei escadrile vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a.

555 X 222 CAPRA
eurial 570×90