EcoMoto 930×122

pensie

Noi condiții majore pentru cei ce vor să iasă la pensie! Decizie crucială

Noi condiții majore pentru cei ce vor să iasă la pensie! Decizie crucială

Citiți și: S-a anunțat: Pensie mai mare chiar și cu 1.500 de lei! Românii care vor beneficia

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut un anunț important pentru românii care urmează să se pensioneze, scrie dailybusiness.ro.

Începând cu 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor va aduce schimbări semnificative în ceea ce privește calcularea vechimii și veniturile pensionarilor.

Citiți și: Adio! Acest tip de pensie DISPARE!

Conform noii legi, care se aplică atât pensionarilor actuali cât și celor viitori, se vor lua în calcul stagiile de cotizare.

De asemenea, se vor separa perioadele asimilate de cele directe de cotizare.

Totodată, sporurile vor fi împărțite în permanente și nepermanente.

Printre principiile de bază ale noii legi se numără echitatea, solidaritatea și încurajarea muncii.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare. Această lege nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci și nouă, celor care suntem acum în câmpul muncii. Se preiau stagiile de cotizare și se separă în perioade asimilate și perioade directe de cotizare”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei citate.

Noile modificări includ recunoașterea și punctarea suplimentară a perioadelor necontributive asimilate, cum ar fi:

– studiile universitare,

– stagiul militar,

– concediul medical,

– șomajul,

Noi condiții majore pentru cei ce vor să iasă la pensie! Decizie crucială

– deportarea,

– prizonieratul

– detenția politică.

„Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an”, a adăugat ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a confirmat că toate beneficiile acordate pentru grupurile de muncă vor fi păstrate, iar noile condiții se vor aplica doar pentru viitor.

Reducerile de vârstă de pensionare pentru condițiile speciale și deosebite au fost ajustate, dar rămân semnificative.

„Beneficiile rămase sunt semnificative în continuare, ai punctaj suplimentar, ai spor de grupă, ai reducerea vârstei de pensionare. Reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar pentru condițiile deosebite era de 10 ani, acum este de 7”, a explicat ministrul.

Noua formulă de calcul a pensiilor va include totalul punctelor acumulate, care va fi multiplicat cu valoarea punctului de referință.

Totalul punctelor va fi format din punctele contributive, necontributive asimilate și punctele de stabilitate.

Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

„Noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțită cu valoarea punctului de referință. Toate aceste puncte se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și dau o valoare mai mare a pensiei”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.

Foto: Descriptiv/playtech.ro

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

11 comentarii

  • Ibadula Givan spune:

    Am 15 ani de vechime împreună cu stagiul militar de la 1 septembrie 2024 se ține cont de stagiul militar, împlinesc 65 de ani în luna octombrie

  • Frusina spune:

    Daca stagiul de cotizare , de 35 ani, se împlinește în anul in care se atinge vârsta de pensionare, respectiv 63 de ani, exista vreo șansă să se iasa la pensie anticipat? Menționez că am și 5 ani de studii universitare. Datele sunt: femeie, născută în octombrie 1967, studii superioare 1987-1992 și angajata din 1995). Multumesc

  • Gabriela Fulga spune:

    Bună ziua,am o întrebare. dacă eu nu am 35 de ani de muncă,dar am 4 nașteri din care unul decedat la 4 luni,am dreptul să ies la pensie la 1 septembrie? După legea care sa anunțat că va fi , vă mulțumesc

  • Sunt născută în 1963 am 2 nașteri am cotizat 25 ani, ma încadrez la pensie la 1 decenbrie ?

  • Gheorghe ctin spune:

    grupa de muncă până la 1 aprilie 2001 am.am 37 de vechime CFR fără grupa 1 de muncă.cand ies la pensie.

  • Gheorghe ctin spune:

    grupa de muncă până la 1 aprilie 2001 am.am 37 de vechime CFR fără grupa 1 de muncă.cand ies la pensie la ce vârstă.

  • Cristina spune:

    Am 28 ani vechime, 5 ani facultate înainte, 55 ani-F. Întrebarea mea este când aș putea să ies la pensie anticipat, fără penalități. Lucrez în învăţământ, funcție de conducere de 9 ani. Mulțumesc.

  • Mihaela spune:

    Sunt născută in 1968,33 de ani de muncă dintre care 8 în grupa 1 de muncă, când pot ieși la pensie. Grupa este trecută în cartea de muncă, dar nu am mai găsit arhiva decât pentru 5 ani.Am adeverință doar pentru 5 ani. Ce pot face?Mulțumesc frumos!

  • Mirela Sandulescu spune:

    Am 13,7 ani vechime în România și 10 ani în Italia.Se cumulează pt a ieși la pensie anul acesta fără penalizări?Sunt născută în 1963,aprilie și am 2 nașteri!

  • Bakó Maria spune:

    De ce nu se calculeaza in vechime sí pensia de boala? De ce un om bolnav trebuie sa lucreze peste limita de varsta?

  • Holospin Constantin spune:

    Pensia de boală se calculează.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3