NOR CURIER 930X122

drepturi

Noi drepturi pentru aceste persoane!

Noi drepturi pentru aceste persoane!

Citiți și: Decizie istorică! Toată lumea e vizată!

Două proiecte de lege înregistrate la Senat ar putea aduce noi drepturi persoanelor cu dizabilități.

Printre altele, ele se vor putea deplasa cu taxiul împreună cu câinii lor ghid, iar taximetriștii nu vor putea refuza astfel de curse, riscând amenzi de până la 25.000 lei în caz contrar.

Citiți și: Drepturi noi pentru Poliția Locală!

De asemenea, câinii își vor putea însoți stăpânii în hoteluri, magazine și restaurante.

Unul dintre proiectele de modificare a Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va permite „decontarea serviciilor de transport în regim de taxi precum și de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, fără a depăși suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat”.

Noi drepturi pentru aceste persoane!

Proiectul de lege înregistrat la Senat face referire expresă la persoanele cu dizabilități care necesită asistența unui câine-ghid.

Conform normelor propuse, animalele de însoțire vor putea avea acces liber și gratuit – fiind scutite de taxe sau tarife – nu numai în toate locurile publice, așa cum prevede legea în momentul de față, dar și în restaurante, hoteluri, magazine și mijloace de transport în comun.

Cei care refuză accesul cu câini-ghid vor putea fi sancționați pentru discriminare cu amendă cu o valoare cuprinsă între 10.000 și 25.000 lei.

În mod similar, și taximetriștii vor fi obligați să asigure transportul persoanelor cu handicap și a câinilor-ghizi, refuzul acestora fiind considerat tot discriminare și pedepsit ca atare.

O altă prevedere a acestui proiect legislativ stabilește că persoanele cu dizabilități vor fi scutite de plata taxelor de omologare la Registrul Auto Român, pentru modificările aduse vehiculelor lor cu scopul de a le putea folosi, scutirea urmând să fie valabilă pentru un singur autoturism.

Cea de-a doua inițiativă înaintată Senatului va extinde, dacă va fi aplicată, scutirea de la plata chiriei și asupra „familiei sau reprezentantului legal pe perioada în care are în îngrijire un minor ori adult cu handicap accentuat”, propunerea luând în considerare faptul că multe dintre aceste persoane au nevoie de asistența unei alte persoane.

Detalii, AICI – Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilități, propuse în Parlament: Transport cu taxiul decontat de stat și acces permis cu câini-ghid în orice loc public

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Stanescu ion spune:

    Faceti ff putine lucruri pt persoanele cu handicap credeti ca indemnizatia e corecta RUSINE.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90